Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух

...
Много скоро България ще претърпи финансови санкции за мръсен въздух
Коментари Харесай

България ще бъде осъдена за 10 милиона лева заради мръсния въздух

Много скоро България ще претърпи финансови наказания за замърсен въздух и ще бъде наказана в Люксембург за 10 милиона лв.

Това разгласи в Пловдив вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той уточни София и Пловдив като едни от огромните замърсители.

"Амбицията ни е да не плащаме повече от 1 година наказания, които ежедневно ще се начисляват след произнасянето на съда в Люксембург. Те се пресмятат на 20 млн. лв. ", уточни Сандов.

Екоминистърът прикани кметовете да вземат ограничения. "Всички сме задължени да работим за здравето на хората ", сподели той. По думите му в Пловдив към този момент би трябвало да подменят отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични. Това обаче не е почнало. Според Сандов най-добре е да се инсталират климатици, защото пелетите много са поскъпнали.

В околните дни ми следва среща с кмета на Пловдив по този въпрос, сподели министърът. И увери, че ще се опита да избави Водния цикъл на Пловдив, който се движи със закъснение и е на стойност 115 млн. лв., в случай че не успее да завърши до 2023 година В тази обстановка държавното управление щяло да направи всичко допустимо планът да бъде трансфериран в идващия програмен интервал, написа 24 часа.

Той разгласи, че ще има среща с инициативния комитет от близкото село Белащица, който стачкува против настоящите кариери на "Европейски пътища ". Концесията изтича скоро и жителите упорстват тя да не се възобновява. "Процедурата е в ранен стадий, само че когато стигне до Министерство на околната среда и водите ще се съобразим с мнението на хората и ще защитим публичния интерес ", разгласи Сандов.

Според общинската съветничка от "Родопи " Лидия Гимишева, която живее в Белащица, кариерата на "Европейски пътища " работи интензивно от юли м.г. насам.

"Договорът ѝ за концесия изтича при започване на март и имат искане за удължение. Ние настояваме да им бъде отказано ", съобщи тя. По думите ѝ и другата кариера, експлоатирана от "Холсим ", също работила, въпреки договорът ѝ да е изминал през февруари м.г.

"Имаме сигнали, че и оттова излизат натоварени камиони с инертни материали. За нас борбата продължава, до момента в който не се вземе трайно решение. Надяваме се да чуем увещание и от министъра на околната среда и водите ", заключи Гимишева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР