Много скоро APRA ще стане на 25 години – спомняте

...
Много скоро APRA ще стане на 25 години – спомняте
Коментари Харесай

Никога досега не е било толкова лесно да стигнеш до масовата публика

Много скоро APRA ще стане на 25 години – спомняте ли си момента, в който решихте да създадете организацията?
Разбира се - аз имам три дъщери и АПРА е най-голямата. Агенцията има много нескончаем рожден ден, тъй като де факто тя към този момент функционираше през лятото на 1994, само че под прикритието на Едноличен търговец " ТТС-Томислав Цолов ", а де юре е записана като АПРА ООД в средата на юли 1995. В тези години с горделивост съобщавахме на клиентите, че сме така наречен фул сървис организация и вършим безусловно всичко. Друг е въпросът, че значително този фул сървис нито беше фул, нито сървис, само че най-малко имаше въпреки всичко малко криейтив, малко тв спотове, правехме даже и цели рекламни акции. За PR никой не беше чувал.
Това беше отвън политическите акции, които действително ни научиха на всичко и ни направиха това, което сме.

Кои са най-големите ви триумфи в ръководството на организацията през годините?
През 2002 станахме APRA Porter Novelli в партньорство с една от най-големите информационни организации в Съединени американски щати и в света - Porter Novelli, член на огромното семейство на OMNICOM GROUP. И по този начин APRA Porter Novelli стана една от първите същински PR организации в България и през днешния ден е единствената, която сполучливо уголемява и поддържа офиси в 7 страни в района. През 2012 година компанията откри представителства в Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, които по-късно се сплотиха в информационната група на APRA Porter Novelli Balkans Communication Group. " Привличането и развиването на гении е в основата на APRA PN Academy - просветителният център на организацията, сертифициран от Министерството на образованието и науката. "
APRA Porter Novelli е измежду създателите на Българската асоциация на PR организациите (БАПРА) и от самото й основаване екипът ни работи за етичен и обществено виновен PR бизнес у нас.
Компанията стои в основата и на Института за риск мениджмънт и спешни връзки (ИРМКК) - неправителствена организация, чиято съществена цел е разбор и предварителна защита на риска, както и ръководството на разнообразни информационни рецесии от районен и световен темперамент. ИРМКК сплотява опитни самостоятелни специалисти от разнообразни сфери на бизнеса, образованието и политиката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

APRA PN Academy е съществено достижение – за какво решихте да я създадете и по какъв начин се развива сега?

Привличането и развиването на гении е в основата на APRA PN Academy - просветителният център на организацията, сертифициран от Министерството на образованието и науката. Освен това като бенефициент по оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " организацията интензивно способства за основаването на работни места за десетки млади експерти.
Лично аз имам вяра, че " старите пиари " сме длъжни да споделим опит и познания с всички, които са решили да рискуват и да поемат по много тежкия път на нашата специалност. " Ние сме единствената организация, която сполучливо поддържа офиси в 7 страни в района. "

Как технологиите и обработката на данни като цяло въздействат върху работата на организацията?
През ХХI век технологиите, интернет и възходящият брой цифрови принадлежности освен улесняват и усъвършенстват работните ни процеси, само че и усилват успеваемостта на напъните ни като експерти. Никога до момента не е било толкоз елементарно да стигнеш до всеобщата аудитория, както през последните години. Това промени динамичността на специалността ни и я направи доста по-многопластова, както обаче и доста по-предизвикателна. Когато приказваме за ръководство на всеобща връзка, отговорността към този момент е голяма. Живеем във време, в което всеки може да качи всичко в интернет и да доближи до доста " очи ". Във времето на click-bait заглавията и празното наличие, най-често " скроено ", с цел да пренареди резултатите в Гугъл, специалността на PR е извънредно виновна. Каналите за връзка към този момент се ръководят освен от приетите медийни източници, само че и от интернет общностите и водачи на мнение със лични канали.
Възможностите за връзка с обществеността в никакъв случай не са били толкоз всеобщи и огромни и по тази причина отговорността, прецизното обмисляне и преценка на евентуалния риск от PR рецесия са толкоз значими.

Какъв съгласно вас ще бъде растежът на информационните бюджети в страната през идната година, има ли характерен тренд?
Отчитаме близо 40% растеж в оборота си от 2018 година по отношение на 2017-а. Подобен растеж е невиждан при топ 3 на PR организациите в България през последните 4 години.
През 2018 година прогнозирахме двуцифрен растеж в оборота си за 2019 година и данните ни все още освен удостоверяват упованията ни, само че и дават съображение за още по-смели прогнози за идната.
Успоредно с това следим наклонността от ден на ден български компании да " узряват " за вложения в PR и все по-голяма част от тях стартират да осъзнават потребността от създаване на поредна информационна политика.
Бих желал да завърша с едни абсурд: колкото повече обществените медии и интернет размиват границите, толкоз повече ще пораства потребност от живи хора на място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР