Много шум се вдигна за качествата на питейната вода в

...
Много шум се вдигна за качествата на питейната вода в
Коментари Харесай

Живков пръв заговоря за опасния уран

Много звук се подвигна за качествата на питейната вода в някои региони на страната. Беше обявено, че в Хасково, Първомай и Велинград има повишени стойности на уран във водата. Не закъсняха и партийните разногласия и обвинявания по този въпрос. Така, но изворите са зародили още когато не е имало партии и ръководещи.

Ще опиша един случай. През 1988 година при един диалог с анатемосвания Тодор Живков в ловно стопанство „ Кормисош” той запита дали може по река Белишка, която минава през стопанството, да бъдат издигнати микроязовирчета. На тях да бъдат построени дребни електроцентрали. Имаше поради такива електроцентрали да бъдат издигнати на някои реки в страната, та при възможна война да бъдат употребени. Казах му, че тази река е с огромна денивалация и не може да стане. Предложих му обаче следния вид: Под изселеното село Хамбар дере, при слизането на север под селцето Шарен нос, има тясно и комфортно място за преграждането на рекичката. Ако там се направи язовирна стена, ще се получи един приблизително огромен язовир. В него ще се събират високите пролетни води, които в този момент свободно изтичат. Понеже във водосбора няма обитаеми места, водата ще бъде извънредно чиста и ще може да се употребява и за пиянство.

Живков беше настоятелен човек, реагира неотложно и в идващите дни изпрати хора за инспекция. Дойдоха Васил Цанов Василев, тогавашен секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, и Стамен Стаменов, шеф на Главно ръководство на пътищата. Отидохме на място и те се увериха в целесъобразността на предлагането. Последва правенето на абстрактен план. Направена беше карта, на която беше отразен проектираният язовир и даже беше наречен „ язовир Кормисош”. Тези документи бяха при тогавашния зам.-председател на Окръжен национален съвет–гр. Пловдив Иван Панев.

Наскоро по-късно настъпиха измененията. Живков си отиде и документите си останаха в досиетата.
При една среща в Народното събрание споделих това на Йордан Бакалов, депутат от този регион. Той ми отговори, че към този момент партията му не е на власт и нищо не може да направи.

Сега, когато ще се търсят други възможности за чиста вода, построяването на този язовир ще е оправдано. От него ще могат да бъдат захранвани и Пловдивска, и Хасковска област.

Христо Христов-Референта, Правец Източник: socbg.com
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР