Много щедри кариерни и финансови бонуси получиха в четвъртък членовете

...
Много щедри кариерни и финансови бонуси получиха в четвъртък членовете
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС дадоха щедри бонуси за членовете на ВСС след избора на Гешев

Много великодушни кариерни и финансови бонуси получиха в четвъртък членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС). Ако правосъдният кадровик е бил магистрат на апелативно равнище преди да влезе в съвета, след края на мандата си той ще бъде създаден в арбитър или прокурор на висшо равнище без конкурс. Тази смяна в правосъдния закон бе призната дефинитивно в четвъртък в Народното събрание, откакто получи поддръжка на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи. Такъв кариерен бонус съществува за правосъдните инспектори.

Назначаването на по-високата позиция в системата ще става по желание на самия някогашен член на Висш съдебен съвет. Той ще подава молба къде желае да бъде назначен, а правосъдният съвет ще гласоподава без право на преценка.

Парламентът вкара и обилни финансови
бонуси за членовете на Висш съдебен съвет и правосъдните инспектори. След освобождението им от служба те ще получат парично обезщетение в размер на толкоз брутни заплати, колкото прослужени години имат като членове на Висш съдебен съвет и ИВСС. В общия случай това са пет брутни заплати или към 40 000 лв.. Дебат в пленарна зала нямаше.

Промените в закона бяха импортирани преди членовете на съвета да гласоподават кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. В последна сметка Висш съдебен съвет два пъти утвърди Гешев с голямо болшинство, а по-късно Народното събрание гласоподава
бонусите.

Преди приемането на закона Съюзът на съдиите в България за следващ път се разгласи против въвеждането на специфичните привилегии за членовете на Висш съдебен съвет и правосъдните инспектори. Най-голямата съдийска организация подсети, че препоръчаният кариерен
бонус е в " блестящо несъгласие " със заложения в закона конкурсен принцип за напредък в йерархията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР