Много съм щастлива да поговорим за книгата ми Споделена музика“,

...
Много съм щастлива да поговорим за книгата ми Споделена музика“,
Коментари Харесай

Августина Серафимова посвети своя книга на 70-годишния юбилей на Плевенска филхармония

„ Много съм щастлива да поговорим за книгата ми „ Споделена музика “, която в действителност е алманах с мои публикации, рецензии и изявленията, които съм направила през последните 23 години, т.е. от началото на 21-ви век. Тя е отдадена на 70-годишния празник на Плевенска филхармонияи може би нямаше да имамкуража да се захвана с това дело, в случай че не бяха моите другари от Регионална библиотека „ Христо Смирненски “ в Плевен, Аня Михова и нейната сътрудничка Ани Владимирова, които ме подтикнаха към това по време на диалог, обвързван с годишнината от основаването на Плевенска филхармония “.

Това сподели в студиото на Дарик радио в Плевен, създателят на книгата „ Споделена музика “ Августина Серафимова, за която работата ѝ с Плевенската филхармония е креативно ентусиазъм.

„ Започнах да проверявам материалите, които съм писала за оркестъра в последните над две десетилетия и след информация от краеведския отдел в библиотеката се оказа, че са над 500. Те са оповестени в плевенските печатни медии, както и във вестник „ Музика Viva “ - до края на съществуването му, а също и в списание „ Музикални хоризонти “.

Августина Серафимова акцентира ролята на Плевенска филхармония като място, от което е почнала националната и международна кариера на млади реализатори, ученици на плевенското музикално учебно заведение, които популяризират Плевен и България по света. Сред тях са: пианистката Пламена Мангова, Павлин Нешев, Дора Делийска, Кристиян Чернев, Яна Дешкова.

Августина Серафимова е дълготраен учител по музикалнотеоретични дисциплини в СМУ „ Панайот Пипков “ – Плевен - днешнотоНационално учебно заведение по изкуствата„ П. Пипков ”,от 1979 до 2018 година Тя е музиколог в Плевенската филхармония от 2001 до през днешния ден. Активен помощник е на районни и национални печатни и електронни издания, написа постоянно рецензии и разнообразни материали за значими събития, взе участие в разнообразни научни и просветителни конгреси и културни планове, разгласява отчети в профилирани сборници.

Особено значими са проучванията ѝ, свързани с перкусионното изпълнителско изкуство в България.

" Летописът от споделени музикални събития естествено носи субективния отпечатък на своя създател в подбора от отразени събития и изказани оценки, само че той безспорно обрисува действителна картина. И по този начин слага доста значими и настоящи, на пръв взор невидимитеми за размисъл, свързани с държавните музикалнокултурни институции в България.

Излизаща в юбилейната 70-годишнина на Плевенската филхармония, книгата „ Споделена музика “ е скъпо удостоверение за нейната модерна история ", написа редакторът на книгата " Споделена музика ", Елисавета Вълчинова-Чендова.

В книгата си " Споделена музика ", създателят Августина Серафимова е отделила място и зарецензии по поводпремиерни осъществявания на произведения от български и задгранични създатели, за спектакли навън в Летния спектакъл в парка „ Кайлъка “ (оперите „ Набуко “, „ Аида “ и „ Травиата “ от Верди, кантатата „ Кармина Бурана “ от Карл Орф и „ Вечер на мюзикъла “ с Люси Дяковска).

Място е отделено и за плановете на филхармонията: „ Обичам българската музика “, „ Оскарите в музиката “, „ Годишните времена “ със солист Веско Ешкенази и „ В света на музиката “ – с партньорството на Вероника Тодорова, „ Да послушаме кино “ и „ Светът на киното в музика “ с Хилда Казасян, Васил Петров и Теодосий Спасов, дружно с Живко Петров, Христо Йоцов, Димитър Карамфилов и Михаил Йосифов, с които реализират стотици концерти в цялата страна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР