Много са митовете, които се разпространяват за коронавируса тези дни.

...
Много са митовете, които се разпространяват за коронавируса тези дни.
Коментари Харесай

6 откачени мита за коронавируса

Много са митовете, които се популяризират за ковид тези дни. Но до каква степен има съображение в тях, написа английският вестник " Гардиън ".

Маските за лице са непотребни

Носенето на маска за лице сигурно не дава желязна гаранция, че няма да се разболеете -- вирусите също могат да се предават през очите и дребни вирусни частици, известни като аерозоли, могат да обхванат през маските. Въпреки това маските са ефикасни при хващане на капчици, което е главен път на предаване на ковид, а някои изследвания са оценили почти отбраната като петкратно по-голяма.

Ако има възможност да сте в непосредствен контакт с някой инфектиран, маска понижава шанса заболяването да се съобщи. Ако проявявате признаци на ковид или сте диагностицирани, носенето на маска също може да отбрани другите. Така че маските са от решаващо значение за работещите в опазването на здравето и обществените грижи, които се грижат за пациентите, а също по този начин се предлагат за членове на фамилията, които би трябвало да се грижат за някой, който е болен - в идеалния случай и пациентът, и болногледачът би трябвало да имат маска.

Въпреки това маските евентуално дават дребна разлика, в случай че просто се разхождате из града или пътувате с рейс, тъй че няма потребност да купувате голямо количество.

COVID-19 мутира в по-смъртоносен вариант

Всички вируси натрупват разновидности във времето и вирусът, който предизвиква COVID-19, не се разграничава. Колко необятно се популяризират другите варианти на вирусa зависи от естествения асортимент - най-успешните ще бъдат версиите, които могат да се популяризират бързо и да се възпроизвеждат дейно в организма. Това обаче не значи, че са най-опасни за хората, защото вирусите, които убиват хората бързо или ги вършат толкоз заболели, че са неработоспособни, е по-малко евентуално да бъдат предадени.

Генетичният разбор от китайски учени на 103 проби от вируса, взети от пациенти в Ухан и други градове, допуска, че първоначално са се появили два съществени варианта, обозначени L и S. Въпреки че L вариантът наподобява е по-разпространен от варианта S (около 70% от пробите принадлежат на първия), S версията наподобява като по-стара.

Екипът, изравен зад това проучване, допусна, че това може да демонстрира, че вариантът L е по-агресивен, или се предава по-лесно, или се реплицира по-бързо вътре в тялото. На тази фаза обаче тази доктрина е спекулативна - към момента не е имало директни съпоставения, с цел да се види дали хората, които заловен една версия на вируса, са по-склонни да го предадат или страдат от по-тежки признаци.

Коронавирусът не е по-опасен от елементарния грип

Много хора, които получават ковид, няма да изпитват нищо по-лошо от признаците на сезонен грип, само че общият профил на болестта, в това число неговата смъртност, наподобява по-сериозен. В началото на епидемията очевидната смъртност може да бъде надценена, в случай че се пропуснат доста леки случаи. Но Брус Айлърд, специалист от СЗО, който ръководеше интернационална задача в Китай, с цел да събере информация за вируса и реакцията на страната, съобщи, че това не е по този начин при COVID-19. Доказателствата не подсказват, че виждаме единствено върха на айсберга. Ако се подложи на в допълнение изпитване, това може да значи, че настоящите оценки на почти 1% смъртност са точни. Това би направило COVID-19 към 10 пъти по-смъртоносен от сезонен грип, който се чака да убива сред 290 000 и 650 000 души годишно в международен мащаб.

Вирусът убива единствено възрастните хора, младите да са спокойни

Повечето хора, които не са в преклонна възраст и нямат съпътстващи болести, няма да се разболеят сериозно от COVID-19. Но болестта към момента има по-голям късмет да докара до съществени респираторни признаци от сезонен грип и има и други рискови групи - здравните служащи да вземем за пример са по-уязвими, тъй като има възможност да имат по-голяма експозиция на вируса. Действията, които подхващат младите, здрави хора, в това число съобщаване на признаци и следване на карантинни указания, ще имат значима роля за отбрана на най-уязвимите в обществото и за оформяне на цялостната траектория на епидемията.

Трябва да сте със инфектиран човек в продължение на 10 минути

При грип някои болнични инструкции дефинират експозицията в границите на шест фута(два метра) )от инфектиран човек, който киха или кашля в продължение на 10 минути или повече. Възможно е обаче да се заразим с по-кратки взаимоотношения или даже посредством вдишване на вируса от нечисти повърхности, макар че това се счита за по-малко публикуван път на предаване.

Ваксината може да е подготвена до няколко месеца

Учените бързо започнаха създаването на ваксина за новия ковид, подкрепят от ранното прочитане на генетичната поредност от китайски откриватели. Развитието на жизнеспособна ваксина продължава напред, като няколко екипа към този момент организират опити с животни. Все отново, нужните постепенни изпитвания, преди да може да бъде пусната комерсиална ваксина, въпреки всичко са продължителни инициативи - и от значително значение за гарантиране на забелязването даже на редки странични резултати. Предлагана в комерсиалната мрежа ваксина в границите на една година би били бързо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР