Много са факторите, които въздействат върху цените и дори един

...
Много са факторите, които въздействат върху цените и дори един
Коментари Харесай

Богомил Николов: Цените няма да падат, но трябва да спрат да растат

Много са факторите, които влияят върху цените и даже един от тях да се промени, целият тренд се трансформира.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria ръководителят на Асоциация „ Активни консуматори “ Богомил Николов във връзка тръгването на уеб страницата на Министерство на стопанската система за съпоставяне на цените.

Смятам, че би трябвало да се разшири обсегът му и с по-малки магазини. Сайтът е по този начин изработен, че търговците сами да вкарват тези данни, което значи, че елементарно може да се отвори и за други търговци – даже и локални, единствено за даден град.

 
Това, което ме кара да подлагам на подозрение целия план е, че там е планувано търговецът да вкарва единствено една цена от даден артикул. Тя ще бъде най-ниската и не на промоция. Да кажем сиренето – в случай че в дадена верига се оферират 15 разнообразни сирена, търговецът ще вкарва единствено сиренето на най-ниската цена. Съмнението се поражда, че всеки търговец може да потърси даден артикул, който се предлага на по-извънредна цена, само че за сметка на качеството.
Държавата си слага кампанийни, краткосрочни цели. Тя желае да реши проблеми на 20-30 години за седмица или месец.

Сравняваме цени с 20% Данък добавена стойност у нас и 5-6% в другите страни, а някъде и нула. Втора разлика са дотациите, които производителите получават. Тъй като у нас дотациите се дават на декар, там където има машинизация производителите са най-добре. Там където има повече ръчен труд производителите започнаха да стават неконкурентни. Така производителите на домати, краставици, ягоди и така нататък всяка година понижават.

Възстановяването на родното произвеждане е фактор номер едно. Вторият фактор е имаме ли почтен пазар. Прилагат ли се разпоредбите за защита на конкуренцията? Съмненията за картели са големи, хората считат, че пазарът не е свободен. Това би трябвало да се разсейва с каузи. Комисия за защита на конкуренцията години наред не е подавала информация на обществото – даже и да е правила някакви значими каузи, хората не знаят за тях.

Да не хвърляме всичко на институциите, тъй като антимонополните органи разчитат на работата на съперниците. Ако някой на даден пазар се усеща ощетен, той би трябвало да сезира антимонополния орган. Големият въпрос е дали нашите търговци не са си мълчали дълги години по някакви си техни аргументи. Не е единствено монополът, аз споделям, че злоупотребата с господстващо състояние също е доста огромен фактор. Ако се изследва конкуренцията по вертикала по веригата на доставяне, дали няма да се открие, че в някои сегменти има единствено един, двама или трима търговци, които са овладели пазара.

Цени мъчно падат, по-скоро би трябвало да спрат да порастват. Външните фактори са в посока на понижаване – лихвите и цените на горивата.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР