Много родители се оплакват, че децата им не проявяват ни

...
Много родители се оплакват, че децата им не проявяват ни
Коментари Харесай

Книгата – най-добър приятел

Много родители се оплакват, че децата им не демонстрират ни минимален интерес към книгата. Те четат с принуда и мъчно се концентрират. Така даже наложителната програмата по литература се трансформира в тестване за тях, а какво остава да посегнат към приключенските истории, приказките и фантастиката, които ние трескаво сме „ поглъщали ” през своето детство. А книгата несъмнено най-добре развива интелекта, нереалното мислене и въображението на детето, като ускорява вниманието му и потенциала на паметта. Но по какъв начин да реализираме това?

През последните едно-две десетилетия ползата към четенето явно е понижен. Книгите са изместени от малкия екран и новите технологии. Гледането на занимателно предаване или сериал изисква доста по-малко старания от прочитането на публикация или роман. Затова през днешния ден болшинството хора, изтощени от стресовия метод на живот, не протягат ръка даже към пресата и това се възприема като норма. Тогава за какво се учудваме, че децата ни вършат същото? Те просто следват нашия образец и никакви условия, увещания и даже санкции не могат да поправят това. Привързването към книгата би трябвало да стартира още от най-ранна възраст Това напълно не значи, че би трябвало да учим невръстното дете да срича буквите, а просто да събудим интереса му.

Да четем дружно от първия ден
Първото, с което можем да стартираме, са стихчетата. Разбира се, новороденото не би могло да разбере и дума от казаното, само че равномерният майчин глас го успокоява. Четенето на стихчета предотвратява появяването на хиперактивност и недостиг на вниманието, които са измежду най-честите разстройства в развиването на актуалните деца. Тайната е в ритъма и римата, чиято естетика се възцарява и в дребната душа.

След 6-ия месец детето към този момент схваща обособени думи и изречения, а четенето се трансформира в тласък за интелектуалното развиване. Малко след първата година можем да включим в репертоара елементарни приказки, а след втората да преминем и на по-сложни. Важното е, да четем изразително, с цел да притеглим интереса на детето

Без разсейващи фактори
Тъй като детето възприема всички звуци дружно, до момента в който му четем, би трябвало да се избавим от страничните шумове – да изключим тв приемника или радиото. Само по този начин дребното създание ще успее да се концентрира върху нашия глас.

Книжка с картинки
Въображението на дребното създание занапред се развива и то мъчно си показва събитията, животните и предметите от текста. Затова книжката би трябвало да е богато украсена с картинки, които да илюстрират сюжета, в противоположен случай мъчно ще задържим вниманието му. Когато към този момент поотрастне, детето евентуално ще изиска да изрази повече от това, което е нарисувано по страниците на книжките и единствено ще стартира да рисува сцените.

Продължава: Книгата – най-хубав другар - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР