Много рано е да говорим на тема колко ще струва

...
Много рано е да говорим на тема колко ще струва
Коментари Харесай

Петкова де факто приземи Борисов за Седми блок на АЕЦ Козлодуй, омота се за Балкански поток

Много рано е да приказваме на тематика какъв брой ще коства АЕЦ Козлодуй и от кое място ще дойдат пари. Затова през днешния ден (14 октомври) държавното управление ще вземе решение Българският енергиен холдинг (БЕХ) да почне изследване – като влезе в договаряния с американски компании, в това число такива, които създават дребни модулни мощности. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова поради от през вчерашния ден, че надали не почваме Седми блок на " Козлодуй ".
Предстои да разберем – по този начин Петкова на няколко пъти отговори на въпроси на Нова телевизия дали страната знае какъв брой ще коства построяването на блока. До края на януари, 2021 година, се надявам да имаме доста по-конкретна информация, посочи енергийният министър.
 Кабинетът започва построяването на 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй ” Кабинетът започва построяването на 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй ”
Правителството ще даде старт на плана за създаване на 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй ”. Това се чака да стане по време на ре...
Няма по какъв начин да изградим мощ с технология, която не е лицензирана от Европа – даже от Съединени американски щати, призна Петкова. Тя призна и, че американската технология, за която заприказва Борисов, няма лиценз в Европа. Имало обаче 4 случая на потребление на технологията в Китай.
Отказване от АЕЦ " Белене " няма по какъв начин да има, увери Петкова, поради цялостното мъртвило към този момент по плана. 2047 и 2049 година ще работят Пети и Шести блок на " Козлодуй ", добави тя и продължи – Седми блок в " Козлодуй " не значи завършек на процедурата за АЕЦ " Белене ".
Петкова отхвърли и друго – че Съединени американски щати желаят Седми блок с тяхна технология за сметка на " Балкански поток " и " Белене ". Нещо повече – енергийният министър разгласи, че " Балкански поток " не е " Турски поток ", а от " Турски поток " губим – 110 млн. $ годишна за транспорт на съветски газ през Украйна към Турция. И увери, че реализацията на " Балкански поток " се прави по европейските правила – само че скорошни фрагменти от градежа подсказват, че може би има нещо гнило –!
Изглежда обаче реакцията на Съединени американски щати не дава отговор на думите на Петкова: " "
 Плевнелиев лавира – Екологичен потенциал трябвало да каже за България, само че споделил доста сурово Плевнелиев лавира – Екологичен потенциал трябвало да каже за България, само че споделил доста сурово
Преди 10 години износът беше 20 милиарда лв., в този момент е 60 милиарда лв. – главният ни пазар е Германия. Ние сме на верния път. Посет...
Относно думите на специалиста Христо Казанджиев, че би трябвало да си изцяло несъответстващ, с цел да разграничаваш " Балкански поток " от " Турски поток ", Петкова отвърна, че общините в България щели да могат да се включват в " Балкански поток ".
За край Петкова увери, че в този момент плащаме по-евтино за съветския газ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР