Много пъти сме писали за това, как можем да направим

...
Много пъти сме писали за това, как можем да направим
Коментари Харесай

Как да направим бюти ритуалите си по-устойчиви и еко-френдли

Много пъти сме писали за това, по какъв начин можем да създадем дрешника си по-устойчив и какъв брой по-щадящо към природата е да купуваме по-малко облекла, а старите да носим за преработване. По този метод освен построяваме моден и първокласен капсулен дрешник, само че и стопираме с това безумно трупане на движимости в него, половината, от които остават вечно с етикетите си. И аз като доста други девойки си дадох сметка по време на локдауните, от какъв брой малко неща се нуждая в действителност, което ми оказа помощ да трансформира навиците си за извършване на покупки. Имам още върху какво да поработя, само че понижих доста импулсивните и недомислени покупки.

Правейки следващото обширно разчистване вкъщи, си дадох сметка, че покривам шкафовете си освен с облекла, само че и с козметика, част от която се оказа с изминал период на валидност, а е съвсем неизползвана. Изхвърляйки следващата торба с боклуци, взех решение, че би трябвало да направя по-сериозна равносметка на козметичния си рафт – и в банята, и в спалнята. Но освен да понижа броя на продуктите, което също е доста значимо, само че и да се насоча към такива, които ще създадат бюти ритуалите ми по-устойчиви и еко-френдли.

Като консуматор мисля, че всички бихме желали да се усещаме по този начин, като че ли оказваме помощ за смяна към по-добро. Но от време на време не знаем по какъв начин може да се случи това, с цел да осъзнаем какво въздействие в действителност може да направи една дребна смяна.

А тя се случва малко по малко.

Първото нещо, което направих, е да направя прецизен лист от козметиката, която употребявам (и в грижата за кожата и косата, и декоративна). След което взех решение да се насоча към козметични марки, които освен употребяват съставки от растителен генезис, само че и самите опаковки са рециклируеми. Така стигнах до alverde, една от марките на, която употребява първични материали от следено биологично произвеждане. Всички артикули са без съставки на основата на минерални масла и без синтетични аромати, оцветители и консерванти. Освен това 80% от сгъваемите кутии са от рециклиран материал, а 80% от мастилото за щемпел е въз основата на възобновими първични материали. А най-хубавото - имат богата гама от артикули, с цел да открия тези, които употребявам аз.



Както за всички марки, по този начин и за alverde важи правилото: без проби върху животни. Още един приоритет при пазаруването на какъвто и да е козметичен артикул, в случай че желаеме да се стремим към повече резистентност в всекидневието си.

Другото, което направих, е да заменя пластмасовата четка за зъби с дървена, както и тази за коса и за нокти. От дърво си открих даже и съчка за уши, както и скрънчи за коса, направено от бамбукови фибри. Те са на марката Omnia Botanica, която предлага серия от екологични аксесоари и козметика с неповторима и новаторска идея. Тя има за цел да понижи въздействието върху околната среда и да предложи нов, по-устойчив метод на потребление на продуктите за хубост.



Замених и тампоните си за разчистване на грим с такива за многократна приложимост. Оказа се, че всяка година повече от 87 милиарда тампончета се употребяват еднократно и се изхвърлят. Но като се изключи че найлонът, с който са опаковани е постоянно нерециклируем, за производството на един кг памук се изразходват повече от 20 000 литра вода. Докато тези за многократна са направени от памук и дървесна целулоза и могат да се употребяват с мицеларна вода, тонер, тоалетно мляко, а по-късно се мият на ръка. Така и отпадъкът става по-малко.



И защото рано или късно се озовавам с някоя и друга пластмасова опаковка за изхвърляне, вместо да я слага в коша с отпадък, я нося в някой от магазините на, където имат специфичен резервоар за събирането и преработването й. Уточняват обаче, че опаковките, които събират, би трябвало да са бели, светли или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба: HDPE, PE, PP или PET. По-този метод върша още една дребна стъпка към повече резистентност в ритуалите, които ми оказват помощ да се усещам по-красива и уверена. Всеки ден.

С поддръжката

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР