Много от вас са се питали те защо не ни

...
Много от вас са се питали те защо не ни
Коментари Харесай

Борисов пред американската делегация: Балкански поток не е продължение на Турски поток

Много от вас са се питали те за какво не ни стопират градежа на „ Балкански поток “, както ние го назоваваме, тъй като първо – той не е продължение на „ Турски поток “. Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – по този начин ни е отредил Господ. България построява своя лична газопреносна система с най-мощните американски компресори. Това сподели министър председателят Бойко Борисов във встъпителните си слова по време на Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ.

"Реверсивна, с цел да може да транспортира газ от всички направления. Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво вършим ние. Нищо не вършим на мрачно, прикрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин планът, който се извършва сега и той дава опция за транзитиране, превозване, а и самата България да употребява най-евтин газ “, изясни министър председателят пред американската делегация.

Той подчертава, че след срещата му с Тръмп България продължава да се придържа напълно към икономическите си ползи и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е единствено ползвател на естествения запас.

"Ключовата дума е стратегически газов хъб – хъб или газоразпределител значи, че България се върна на газовата карта от задачата преди години на остарялата администрация ние да станем единствено клиент. Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на Европейски Съюз и НАТО, само че това не значи, че България би трябвало да излезе от стратегическото си място на газоразпределител ", добави Борисов.

В същото време в Министерския съвет ще бъде взето и решение България да закупи 20% от акциите на терминала за полутечен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания. През 2019 година страната ни е внесла над 400 млн. куб. м американски полутечен газ, което е към една седма от годишната консумация на страната.

Днес в София дойде американска делегация, която трябваше да бъде водена от заместник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Впоследствие обаче стана ясно, че Хейл е отменил плануваната си среща с премиера. Причината е, че той не е пристигнал в България, защото американският държавен секретар Майк Помпео го е задържал във Вашингтон поради обстановката в Ирак.

По-късно Борисов ще отпътува за Турция, където дружно с президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще участва на разкриване на газопровода "Турски поток ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР