Много от изгубените спътници имат комуникационен хардуер, който все още

...
Много от изгубените спътници имат комуникационен хардуер, който все още
Коментари Харесай

Космически дронове ще дадат нов живот на остарелите сателити

Много от " изгубените " спътници имат информационен хардуер, който към момента работи чудесно



Сателитите в геостационарна орбита, които към този момент са излезли от приложимост, само че към момента кръжат към земята, ще получат нов живот. През 2020 година в космоса ще бъдат изпратени галактически дронове, които ще поемат ръководството на спътниците, откакто са изчерпали горивото си. Разработената самостоятелна технология може да се окаже основен прогрес в интервенциите, свързани със спътници, в близко бъдеще – и евентуално ще “възпламени ” този все по-конкурентен пазар.

Разположен на към 36 000 км. над екватора на Земята, поясът “Кларк ” е свообразният небесен дом на към 600 от най-важните спътници. Те са в геостационарна орбита, което значи, че в никакъв случай не се движат по отношение на една съответна точка от земната повърхнина. Това им разрешава да правят разнообразни значими интервенции от – прогнозиране на времето до телевизионно лъчение.

Пространството в пояса “Кларк ” обаче понижава. Много от спътниците са проектирани да работят в продължение на 15 години. След това те към този момент не могат да управляват позициите си, стават безполезни и се трансформират в галактически отпадък, който хаби скъпи позиции от пояса “Кларк ”.

Много от тези спътници обаче разполагат с информационен хардуер, който към момента работи чудесно. Машините към момента могат да се употребяват, единствено в случай че могат да бъдат пренасочени. Дроновете на английската галактическа компания Effective Space оферират тъкмо това. В този смисъл те са едно от първите решения на казуса с остарелите спътници. Фирмата твърди, че нейният „ неинтрузивен “ механизъм за съединяване разрешава на безпилотните машини да се прикрепят към спътници, които не са предопределени за съединяване. След като заемат позиция, галактическите дронове ще употребяват своите йонно-задвижващи системи, с цел да овладеят маневрите на спътниците. Така те ще ги направляват или до момента в който хардуерът се скапе, или до момента в който се реши, че задачата на спътника е завършила.

В края на живота на даден сателит съответният му дрон ще го насочи към орбитата-„ гробище ”, в която спътникът ще изгори безвредно в атмосферата на Земята.Така ще се освободи скъпо пространство в пояса “Кларк ”. Но галактическите дронове няма да претърпят същата орис – те ще се отделят от обречените спътници, с цел да поемат идващите си задачи.

На фотографията: маневра по съединяване – галактически дрон се прикрепва към остарял сателит. Снимка: Effective Space
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР