Много от екзопланетите носят доста странни имена - помислете например

...
Много от екзопланетите носят доста странни имена - помислете например
Коментари Харесай

Внимавайте! Нова находчива измама бърка в джоба!

Много от екзопланетите носят много странни имена - помислете да вземем за пример за названия като HD 41004 Ab или 16 Cygni Bb. Ето за какво съобразителни интернет бизнесмени към този момент стартираха поредност от акции, където против избрана сума пари може да предлагате и гласувате за разнообразни имена на нови планети. Ако сте взели участие в някоя от тези акции обаче най-вероятно сте били излъгани, алармира obekti.bg, базирайки се на PopSci.
Базовата цена за всеки искащ да влезе в историята като кръстник на планета е била 4.99 $, само че са се предвиждали и пакетни предложения - въпреки всичко има много планети, които би трябвало да получат название, нали? Платилите получават документ, удостоверяващ техния принос към науката и удовлетворението, че са взели участие в исторически развой. Да, но не.

Размерите на тези измами явно излизат отвън всевъзможни граници, откакто се наложи самият Международен астрономически съюз да излезе с изказване, че всичко това е просто машинация.

" Искаме да ви уведомим, че тези схеми нямат никакво отношение към действителния развой на назоваване на планетите ", се споделя в публикуваното до медиите известие. По-нататък съюзът напомня за какво въпреки всичко е нужен централизиран способ за кръщаване на новите планети и че поради хилядите други планети, които се откриват в този развой, би трябвало да има ред и организация.

Все отново Международният астрономически съюз признава, че сегашният метод на кръщаване с случайни букви и числа може и да бъде усъвършенстван. Организацията има намерение да се допита до своите членове дали е добра концепция да се дават " известни имена " на екзопланети. При всички положения обаче, тяхното кръщаване няма да става с заплащането на съмнителни такси по интернет.

Въпреки това след формалното изказване на Международния астрономически съюз, към случая се е разгорял сериозен дебат. Организацията Uwingu, която е измежду тези, основали конкурс за кръщаване на планети е признала, че направените през него избори не са публични. Все отново събраните по този метод средства трябвало да отидат за разнообразни научни планове като до момента Uwingu е дала малко над 5 000 $ на няколко научни начинания. Изпълнителният шеф на Uwingu Алан Стърн е подчертал, че явно е настъпила илюзия по отношение на това, което компанията му действително предлага и е оповестил, че чиновниците му не са се облагодетелствали персонално от постъпленията от състезанието.

" Това е метод да ангажираме обществото и да предизвикаме интерес към новите екзопланети ", е оповестил Стърн, съгласно който Международния астрономически съюз работи прекомерно постепенно и тромаво и би трябвало да настъпи смяна в процедурата по кръщаване на планетите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР