Много от днешните родители всячески се опитват да щадят децата

...
Много от днешните родители всячески се опитват да щадят децата
Коментари Харесай

Отглеждаме разглезени и незрели деца

Много от днешните родители по всякакъв начин се пробват да щадят децата си. Но в следствие от тези несъразмерни грижи младежите постоянно се оказват неподготвени за действителния живот, предизвестява немският психолог доктор Алберт Вунш.

Дъждовни води: Г-н Вунш, още при започване на това хилядолетие описахте немската юноша като незряла, капризна и неспособна да носи отговорност. Промени ли се нещо от този момент?

Алберт Вунш: От към две десетилетия насам следим по какъв начин децата все по-малко биват конфронтирани с истинския живот, със сериозните неща в човешкото съществуване. Възрастните по всякакъв начин се пробват да ги щадят, в следствие от което обаче пораждат съществени проблеми: когато един ден младежите стъпят в действителния живот, те доста постоянно се оказват неподготвени. Именно този аспект преглеждам в новата си книга " Извинете, по какъв начин се стига до Станфорд? ".

Дъждовни води: Къде, съгласно Вас, бъркат родителите?

Вунш: Боят се да влизат в спор с децата си. Бягат от конфликта с тях, като в това време не извършват задачата си да ги вкарат в действителния живот. Възрастните заобикалят споровете от боязън, че децата им ще ги помислят за властнически. В случая престижът се бърка с авторитаризма, а авторитаризмът пък се равнопоставя с нацистката идеология и силовата педагогика. Днес все по-често следим по какъв начин не децата се преценяват с родителите си, а противоположното. По този метод обаче възрастните се провалят в мисията си да бъдат освен другари, но и възпитатели на децата си.

Дъждовни води: Кои са, съгласно Вас, нещата, които би трябвало да са изцяло естествени, само че с които днешните младежи не се оправят?

Вунш: Отвикнали са да бъдат издръжливи, желаят единствено да се забавляват. Бързо се отхвърлят, в случай че триумфът малко закъснее - без значение дали приказваме за математика, за музика или за спорт. Родителите непроменяемо щадят децата си, пробват се да създадат живота им допустимо най-лесен. Но той, животът, не е елементарен. И когато на следващия ден се изправят пред някакво същинско тестване, младите просто нямат сили да се оправят с него. Моят опит демонстрира, че колкото повече щадим децата си, толкоз по-тежки са последствията по-късно. Да не приказваме, че децата биват лишавани от удовлетворението, което настава след триумф, извоюван с доста старания.

Дъждовни води: Трудното стартира, когато един един децата изоставен сигурния кей на родния дом, по този начин ли?

Вунш: Да, когато изоставен бащиния дом, доста от младежите просто се помиряват с даденостите, вместо да тръгнат да се борят. От моите студенти знам, че всеки юноша, който преди малко е напуснал дома на родителите си, се сблъсква първо с тези три казуса: хладилникът не се цялостни самичък, боклукът не се изхвърля от единствено себе си, нито пък облеклата се изпират сами. Освен това доста от младежите нямат никаква визия кое колко коства и по тази причина мъчно се оправят с парите.

Дъждовни води: Какъв съответен съвет бихте дали на родителите?

Вунш: Родителите не трябва да не помнят, че по предписание не е изключително мъчно да родиш дете, само че е доста мъчно да го възпиташ добре - изключително в днешно време, когато външните въздействия са толкоз мощни. За децата е доста значимо да стартират овреме да се сблъскват с същинските житейски проблеми. Те би трябвало да вземем за пример да се научат, че преди да похарчат някакви пари, първо би трябвало да ги изкарат. А също и че не трябва да бъдат вторачени единствено в личните си стремежи и ползи. За да могат да реализират задачите си независимо и отговорно, децата би трябвало да се научат, че в живота не може единствено да взимаш - би трябвало и да даваш.

Д-р Алберт Вунш е психолог и специалист по въпросите на възпитанието и общественото държание. Автор е на няколко книги за възпитанието на подрастващите. Има две деца и трима внуци.

Вижте още по тематиката:

Психолог: Децата на България през днешния ден - умни, само че комплицирани и без поддръжка

Отглеждането на деца удължава живота

Майките, които раждат най-умни и здрави деца

Първородните деца са по-интелигентни

Девет неща, по които си наподобяват родителите на съумелите деца По тематиката Само 5% от българските фамилии имат три и повече деца
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР