Много от българските потребители не правят разлика между маркировката върху

...
Много от българските потребители не правят разлика между маркировката върху
Коментари Харесай

Порожанов: За много българи няма разлика между етикетите използвай преди и най-добър до

Много от българските консуматори не вършат разлика сред маркировката върху етикета за " използвай преди " и " най-хубав до ", които се слагат на продуктите, осведомят от Министерството на земеделието, храните и горите.

Храната би трябвало да се изхвърли, в случай че е превишен периода " използвай преди ". Ако обаче на продукта е маркирана дата за " най-хубав до ", тя дефинира периода на продължителност и в случай че храната не е с изменени усет, цвят, аромат, може да се употребява след приключване на периода на продължителност с няколко дни, даже и повече ( да вземем за пример спагети и макарони), написа в известието. Този маркер показва период за прохлада и най-хубав тип, само че храната е годна за консумация. Недоброто схващане на понятията води и до висок % на изхвърлена годна храна, осведоми Българска телеграфна агенция.

Тази информация е била обявена на кръгла маса на тематика: " Обсъждане на битката със загубите на храни в България ". Домакин на форума е бил Центърът за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.

Според изследване на Европейската комисия, едвам 20 на 100 от българите познават смисъла на обозначението, " използвай преди ", което е за валидност на храната. За да бъдат по-добре осведомени потребителите, ще се организират осведомителни акции и изследвания. В Европейски Съюз максимален % - към 54 на 100 от годната за консумация храна се разхищава от семействата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията, оповестяват от МЗХГ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР