"Много народи почитат славни битки в историята си, но едва

...
"Много народи почитат славни битки в историята си, но едва
Коментари Харесай

Румен Радев: В дни на безвремие будителите начертаха българското утре

"Много нации почитат славни борби в историята си, само че надали са доста народите, които могат да се похвалят с дни на празници в календара, отдадени на други, не по-малко значими победи – тези на духа и книжовността. “ Това съобщи в Пловдив президентът Румен Радев на церемонията по награждаване на спечелилите в VIII издание на плана „ Народните будители и аз “, в която участваха стотици възпитаници от цялата страна.

Държавният глава акцентира, че Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност и Денят на националните будители ни припомнят, че България е основана и градена освен със силата на меча, само че и със силата на словото.

„ Ние като нация имаме своя цивилизационен принос в европейското културно завещание “, уточни Румен Радев и добави, че както Средновековна Европа се е обърнала към Ренесанса, то и България е “изстрадала” своите будители, които в дни на безвремие начертаха българското на следващия ден, които изведоха народа ни по пътя на знанието и просветата, на политическата и духовна независимост.

Президентът благодари на уредниците, учителите, родителите за това, че са приобщили стотици български възпитаници към родолюбивата самодейност, с цел да учат дружно живота и делото на най-ярките персони в нашата история. „ Не постоянно първото място е най-важно. Защото в тази благородна конкуренция, вие се учите да работите като екип в групов дух, в среда на взаимопомощ и взаимно доверие, а в действителност това към този момент е една първа победа за всички вас “, акцентира още президентът. Румен Радев беше безапелационен, че обществото ни има потребност от силата, гения и родолюбието на младежите, на които пожела да не престават да отстояват българските обичаи, да ги пазят и развиват.

Проектът "Народните будители и аз " има за цел да запознае младежите с българските възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в основаването, израстването и просперитета на нашата страна. За седемте години до момента самодейността е обхванала 63 000 възпитаници. От тази година планът към този момент е народен, откакто в него вземат участие възпитаници от Пазарджик, София и Варна.

Осмото издание на самодейността е отдадено на две бележити годишнини – отбелязването на 140 години от Освобождението на България и 170 години от рождението на Христо Ботев. Победителите бяха определени от жури с ръководител акад. Георги Марков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР