Много мегаполиси по света планират да постигнат въглеродна неутралност до

...
Много мегаполиси по света планират да постигнат въглеродна неутралност до
Коментари Харесай

Малкият Лахти - един финландски урок по въглердона неутралност за големите

Много мегаполиси по света възнамеряват да реализират въглеродна индиферентност до 2040 или 2050 година Но един дребен град във Финландия, където цялата страна желае да стане въглеродно неутрална до 2035 година, може да реализира това в границите на няколко години. И да им даде урок.    Лахти, град на един час път с трен северно от Хелзинки, споделя Fast Company, в миналото е бил нечист индустриален център. Но през последните няколко десетилетия градът работи за реализиране на по-голяма резистентност, а през 2019 година той си слага за цел да стане въглеродно безпристрастен до 2025 г.    Сега градът евентуално ще реализира задачата година или две по-късно, споделя Елина Ояла, шеф по околната среда на Лахти. Но стремежът към 2025 година дава опция за реализиране на задачата още през това десетилетие. След неотдавнашна среща с ръководителите на града тя споделя: " Всички те считат, че в случай че не бяхме сложили толкоз строги цели, нямаше да сме там, където сме сега. "    

Досега градът е пресметнал, че е понижил излъчванията си с 64% по отношение на равнищата от 1990 година Макар че има разнообразни избрания за " въглероден неутралитет ", в последна сметка задачата е понижаване на излъчванията с 80%, като останалата част се компенсира от стратегии като залесяване в района. 
За да улесни жителите си да карат по-малко, градът построява повече велосипедни автомагистрали и уголемява мрежата си от второстепенни велосипедни алеи; към този момент е построил нови велосипедни паркинги, станция за ремонт на колела и споделени електрически транспортни средства на две колела. Лахти даже тества стратегия за шерване на градски ски, които хората могат да употребяват в всекидневието си.     Освен това градът купува повече електрически рейсове и употребява различни горива в други сфери.     " От позиция на градското развиване не решаваме всички проблеми, в случай че просто преминем към електрически коли ", споделя Ояла. " Затова се опитваме да насърчаваме всички типове резистентен превоз. "    

Местният тим по хокей на лед да вземем за пример е спрял да употребява самолети за мачове в други градове и подтиква почитателите си да вървят пешком, да карат колело или да употребяват публичен превоз, когато отиват на мачове.  
Местният симфоничен оркестър също предизвиква публиката си да употребява публичен превоз и намира по-екологични други възможности за личните си турнета.    Преди няколко години в Лахти пилотно е пуснато приложение за лична търговия с въглеродни излъчвания, което разрешава на жителите автоматизирано да наблюдават по какъв начин се придвижват в града. То разрешава въз основа на скоростта, с която някой се движи, да се разбере дали върви пешком, кара колело или кара автомобил. Всяка седмица приложението дава на потребителите награди - в това число заем, който те могат да употребяват за пътешестване с рейс или отстъпки за локални артикули, в случай че се придържаха към избран въглероден бюджет.     Сега градът прави друго приложение, което слага пред потребителите серия от провокации, свързани с климата, като да вземем за пример да употребяват " еко " настройката на пералнята си или да ядат по-малко месо.    Лахти също по този начин модернизира жилищните здания, които са общинска благосъстоятелност, с цел да ги направи по-енергийно ефикасни и да им обезпечи слънчева сила. В една дребна електроцентрала градът употребява отпадната топлота от пречистването на отпадъчни води, с цел да генерира сила в своята система за централно отопление. За разлика от множеството градове с печки във всяка постройка, Лахти употребява ефикасна мрежа, която изпраща топлота до кварталите от централизирани електроцентрали.    

Лахти стопира да употребява въглища в главната си електроцентрала, обвързвана с централната отоплителна система, през 2019 година Въпреки това градът към момента не е намерила идеалния сурогат. Част от топлинната сила в този момент идва от изгарянето на дървесни боклуци от горското стопанство, което е противоречиво - изгарянето на биомаса към момента освобождава CO2, макар че евентуално може да се смята за въглеродно неутрално, защото дърветата поемат CO2, до момента в който порастват.  
В Лахти има и апаратура за газификация, която трансформира отпадъците, които не могат да бъдат рециклирани, в сила.    Градът планува въвеждането в употреба и на други решения. " Ние сме част от кръговата стопанска система и в случай че изгорите нещо, което не остава в кръга - то се отстранява. Това е доста по-добър вид от изгарянето на въглища, само че не може да бъде окончателното решение ", споделя Ояла.    Процентът на преработване в Лахти е необикновено висок: 99% от битовите боклуци остават отвън сметището. Но единствено към половината от тях се употребяват за произвеждане на рециклирани материали, а останалата част на този стадий е източник на сила.    Някои локални компании намират нови приложения на отпадъците. Производител на хранителни артикули, който прави печени произведения, да вземем за пример към този момент употребява овесени люспи, които другояче биха били изгорени, за производството на ксилитол - подсладител без захар. Градът също по този начин работи за понижаване на строителните боклуци. 

Като цяло Лахти наблюдава повече от 113 разнообразни аспекта на устойчивостта.  
" Те са в действителност окуражени ", споделя Соня-Мария Игнатиус, съосновател на Kausal - софтуерна платформа, която градът употребява, с цел да следи напредъка по всяка стратегия, а Ояла прибавя:    “Платформата към този момент е внедрена в целия град. Тя не е единствено за отдела по околна среда. Общата ни цел в работата по климата беше в действителност да я превърнем в нещо общо за целия град и хората да усещат, че имат роля в това. "    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР