Много малко са мъртвите души в избирателните списъци, повечето са

...
Много малко са мъртвите души в избирателните списъци, повечето са
Коментари Харесай

Мъртвите души в избирателните списъци били много малко

Много малко са мъртвите души в изборните описи, множеството са хора, които не живеят там, където са записани. Има хора, които от доста години са на открито. Това съобщи Румяна Дечева от публичния съвет към ЦИК в " Денят стартира " във връзка парадокса, че броят на хората в изборните описи съвсем съответствува с този на цялото население.

Политическа воля пречи да се актуализират тези описи, сподели тя. Дечева се надява хората, които избираме в идващото Народно събрание да имат социална грижа това да докара до полемика и решение.

Дечева подсети, че преди избори имаме опция изцяло гратис да проверим името си в описите на ГРАО. Това става по разнообразни способи - посредством интернет, телефон или описи, които се изнасят на разнообразни места.

От през днешния ден стартира предизборната акция за президент и Народно заседание. Румяна Дечева изясни, че чисто софтуерно е доста дребна разликата сред гласуването с машина на 4 април и 11 юли с това, което сега ще създадем.

" Тези няколко докосвания на екрана не са огромното усложнение. Голямото усложнение е да се знае защо тъкмо гласуваме, къде е разликата в мандатите на тези, които избираме. За първи път в България избираме по едно и също време президент и Народно заседание - в случай че в главата си имаме объркваме къде са разликите сред двете, може би ще бъде по-трудно ", сподели тя.

Дечева увери, че има цялостен месец, в който ще се демонстрират машините и метода на гласоподаване. Според нея софтуерно нещата са ясни.

Очаква се през идната седмица да има официално известие за разбора на разписките, които се броят. Но би трябвало да има повече образование за това в секционните комисии. Има към момента неща, които би трябвало да се уточнят, с цел да сме уверени, че гласът, който сме подали е прецизен, сподели Дечева.

Когато към момента няма направена методика за тези разписки, тогава - както споделя законът - нашият глас е подаден в машината. В общата рекомендация е записано същи разбъркването от квитанция от кутия в кутия да не води в комплициране или оборване на резултата.

Според Дечева хората, които са създали своя избор и се оправиха добре с предходния избор, ще могат в границите на 30 секунди да създадат своя избор. На тези, които се двоумят, ще им отнеме до две минути.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР