Много малко хора успяват да избегнат ухапване от насекоми. Този

...
Много малко хора успяват да избегнат ухапване от насекоми. Този
Коментари Харесай

10 ухапвания от насекоми, които всеки би трябвало да може да идентифицира

Много малко хора съумяват да избегнат захапване от инсекти. Този проблем става още по-належащ през лятото. Понякога е много мъчно да се дефинира какво тъкмо ви е атакувало, написа Zdrave.to.

Ухапването може да аргументи болки, сърбеж или даже отичане. Има доста разнообразни инсекти и те предават разнообразни болести, тъй че е доста значимо вярно да определите кое ви е нападнало.

Но не се паникьосвайте! Предлагаме ви малко управление, което ще ви помогне да определите кое насекомо ви е  ухапало.

Стършел



Районът, жилнат от стършел, става червен и съществено издут. Може да се появят мехури. Жертвата изпитва доста мощна болежка, даже по-силна от болката от ужилване на оси. Отровата на стършела е още по-токсична, тъй като самото насекомо е по-голямо. Отровата съдържа хистамин и ацетилхолин.

Ако жертвата почувства студенина в крайниците, ушите и устните ѝ стават сини, или стартират проблеми с дишането, жертвата би трябвало неотложно да потърси помощ от доктор.

Пчела



Трябва да премахнете жилото, което към момента може да е в атакуваното място. Кожата нормално става алена и подута. Човек усеща изгаряне, остра болежка, а силен сърбеж се появява малко по-късно. Ако не сте алергични, това е мястото, където вашите проблеми свършват. Ако обаче човек е алергичен към пчели, той или тя може да има проблеми с дишането, което е сериозен проблем и се нуждаете от доктор.

Оса



Симптомите на ужилване на оси са като тези след пчелна офанзива. Засегнатата зона става алена и подута, жертвата усеща болежка и изгаряне, а ужасен сърбеж идва по-късно. Възможно е даже да има кръвоизлив на кожата. Осата може да жили няколко пъти. Точно както при пчелна офанзива, е доста значимо да знаете дали сте алергични, защото може да изпаднете в анафилактичен потрес.

Комар



Ухапванията от комари наподобяват като подути червени петна с размер на зрънце. Най-често те се появяват по откритите елементи на тялото. Комарите захапват места, където кожата е доста тънка и е елементарно да стигнат до кръвоносните съдове. Когато ухапят, инжектират слюнката си в раната. Слюнката съдържа антикоагуланти, които правят кръвта по-тънка. Те предизвикват на кожата да стане алена, да сърби и да се подуе.

Кърлеж



Реакцията на тялото на захапване от кърлежи е зачервяване. Насекомото може да бъде в жертвата отдавна, колкото повече кръв пие, толкоз по-голямо става.

Най-лошото е, че кърлежите заразяват хората с енцефалит, борелиоза и доста други болести. Ако отстраните насекомото от тялото си, само че аленото леке ​​не изчезва и продължава да пораства, би трябвало да го види лекар възможно най-бързо.

Бълха



Ухапванията от бълхи елементарно могат да бъдат комплицирани за алергии или ухапвания от комари, тъй като засегнатите места също наподобяват червени и подути. Въпреки това, за разлика от комарите, тези ухапвания от инсекти са доста мъчителни и сърбежът е доста по-силен.

Бълхите нормално нападат краката. Едно насекомо може да хапе няколко пъти, тъй че дистанцията сред алените петна нормално е от 1 до 2 см. Бълхите предават доста съществени инфекции.

Мравка



Повечето мравки не съставляват заплаха за хората. Въпреки това огнената мравка може да аргументи доста проблеми. На ухапванията, които по-късно ще се трансфорат в белези, се появяват мехури. Отровата на мравките съдържа отрови, тъй че жертвата може да има алергична реакция или анафилактичен потрес. А захапване на елементарна мравка е по-малко рисково. Прилича на захапване от комар. В засегнатия регион се появява розово леке, което дълго време сърби. В момента на захапване, жертвата усеща пареща болежка, като че ли на кожата се излива вряла вода.

Конска муха



Конската муха наподобява на огромна тлъста муха. За разлика от елементарните мухи, тези хапят доста мъчително и пият човешка кръв. На първо място се появява малко алено леке с широчина към 1 мм. След това се подува и стартира да сърбя. Тези мухи предават разнообразни болести като туларемия и антракс, само че в по-голямата част от времето нападат животни, а не хора.

Въшка



Ако забележите дребни червени точки, които наподобяват на ухапвания от комари на местата, където пораства косата - на главата, на врата и зад ушите ви - това значи, че сте били ухапани от главови въшки. Ако такива точки се появяват на гърба, корема, ръцете или краката ви, тогава са били дрешни въшки. Ухапванията са на малко разстояние едно от друго, а кожата наподобява, все едно е била прободена. Въшките предават доста съществени болести като волинска тресчица и тиф.

Дървеница



На пръв взор ухапвания от дървеници приличат на ухапванията от бълхи или комари или на алергични реакции. Кожата става алена, подута и стартира да сърби. Има обаче метод да се разпознае " работата " на бъбреците. Ухапванията са много близко едно до различен и приличат като дребни пътища по кожата. Ухапването от дървеница е по-болезнено от захапване от комари. Многобройните следи по кожата могат да бъдат видяни заран, защото дървениците хапят нощем ловуват.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР