Много хубаво е, че се подписа този договор, още по-важно

...
Много хубаво е, че се подписа този договор, още по-важно
Коментари Харесай

Договорът с Македония е връх в работата на правителството

Много хубаво е, че се подписа този контракт, още по-важно е той да бъде изпълнен. Това сподели президентът на България Росен Плевнелиев в утринния блок на bTV.

" Поздравявам всички, които способстваха за този триумф. Това е един връх досега и в работата на това държавно управление ", сподели Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев разяснява подписването на Договора за добросъседство с Република Македония. Той разяснява, че в границите на президентския си мандат напълно умишлено не е посетил Македония и това е било съветвана позиция с Министерство на външните работи.

" Това беше изрично решение, което ние взехме дружно с Министерство на външните работи, тъй като се гордея с това, че на мен се падна тежката задача, една от многото драми, с които трябваше да се оправям да бъда този български политик, който 2012 година трябваше да промени метода по отношение на Македония от по този начин наречената сантиментална фаза към една прагматична фаза на връзките ", разяснява Плевнелиев.

Той посочи, че точно тогава е споделил на комисаря по разширението, че България смята, че във връзка с Доклада за напредъка на Македония не е правилен. " България показва проблеми, които липсваха тогава в оценката на Европейска комисия ", посочи Плевнелиев.

 Подписахме контракта за добросъседство с Македония Обновена
Подписахме контракта за добросъседство с Македония

България е първата страна в света, признала Република Македония

По думите му, с цел да бъде решен един проблем - той би трябвало да бъде посочен. " Това беше и моята роля - да посоча проблемите ", разяснява той. " Нещо повече ние тогава зададохме безапелационните условия - поддържаме Македония, само че против контракт за добросъседство ", съобщи той.

Относно рецензиите на президента Георги Първанов, че за пет години Плевнелиев не е намерил време да отскочи до Македония, Росен Плевнелиев бе безапелационен: " Не споделям позицията на президента Първанов, че в тези 10 години, в които той представляваше българската външна политика, той пък не уточни очевидната антибългарска акция, която се вихреше в Македония по това време ", разяснява Плевнелиев.

Той засяга извънредно нападателната антибългарска акция в Македония. " Учебниците се променяха - аз смятам, че е било неточност на президента Първанов да мълчи. Аз показах казуса - през днешния ден той откри своето решение, безпределно доста се веселя ", сподели още Плевнелиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР