Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти

...
Много хора виждат газираните напитки като вредни, но нови продукти
Коментари Харесай

Съществуват ли здравословни газирани напитки?

Много хора виждат газираните питиета като нездравословни, само че нови артикули по магазините – като Olipop и Poppi drinks, набират известност като по-здравословната им опция, описват от Yahoo Life.

Някои от тези артикули съдържат тип фибри, наречени пребиотици, които са рекламирани като потребни за червата. Също по този начин те съдържат по-малко калории и захар от обичайна сода.

Все още обаче стои въпросът: " Съществува ли здравословна газирана напитка ".

" Често здравословната сода е много скъпа, а изказванията по отношение на загубата на тегло, здравето на кожата и на червата са значително недоказани " споделя Аби Лангер - диетолог от Торонто, пред Verywell.

" Не предлагам новите газирани питиета, тъй като разнообразната диета с високо наличие на растителни фибри е златният стандарт за здравето на червата. Защо да предлагам артикул, чиито преимущества не са потвърдени? "

Може да съществуват по-здравословни газирани питиета, в случай че ги съпоставяме със старите и одобрени марки. " Със сигурност са по-добри от обичайна сода ", счита Лиза Ганджу - гастроентеролог в NYU Langone Health.

" Освен че съдържат пребиотици, по-новите разновидности за здравословна газирана напитка нормално имат по-малко захар и калории ", обясни Джулия Зумпано пред Verywell - диетолог в Центъра за човешко хранене на Кливландската клиника.

Има ли потвърдени преимущества от здравословните газирани питиета?

" Пребиотиците съдържат потребни бактерии за вашите вътрешности, които са доста значими " - счита Зумпано. Фибрите също могат да оказват помощ за намаление на холестерола, кръвната захар и загубата на тегло.

Пребиотиците в здравословните соди обаче може да не са потребни. Според Лангер пребиотикът в тези газирани питиета нормално е инулин - растителни фибри, които минават в червата, където ферментират. " Като диетолог не бих предложил потреблението на инулин като главен източник на фибри – освен може да аргументи доста газове, само че не е същото като неразтворимите фибри. "

Инулин против разтворими фибри

Неразтворимите фибри, намиращи се в пълнозърнестите храни, кореноплодните зеленчуци и боба, могат да оказват помощ на храната да премине през червата по-лесно. От друга страна, разтворимите фибри, намиращи се в някои зърнени храни, бобови растения, семена и разнообразни зеленчуци, могат да забавят храносмилането.

Важно е да си набавяте фибрите от други източници. Зумпано споделя: " Здравословните соди постоянно оферират пребиотици, пробиотици и фибрите, които могат да оказват помощ за здрави вътрешности, в случай че се затруднявате да ги набавяте посредством диетата си, само че е по-добре да ги получавате от цели, непреработени храни ". С други думи не би трябвало да разчитате на здравословните соди за набиране на нужните фибри в случай че нямате други други варианти “

Пребиотиците се намират в набор от храни, в това число пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, добави Лангер.

Как здравословните газирани питиета се оправят с съперниците си?

Макар здравословните газирани питиета да не са подобаващи за добре уравновесена диета, специалистите считат, че са по-добрият вариант от обичайните соди.

" Газираната напитка е главно ароматизатор, царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, вода и други стабилизиращи субстанции ", изясни Ганджху. " За съпоставяне, Poppi е главно ябълков оцет, инулин (пребиотик) и вода – всички нужни артикули за поддържане на здрави вътрешности. "

Традиционна сода

140–150 калории39–41 грама захар 0 грама фибър Здравословна сода

0–35 калории0–5 грама сода0–9 грама фибърВъпросът дали здравословните соди са здравословни зависи от това какво ядете или пиете вместо тях, изясняват специалисти.

" Разбирам за какво тези артикули са извести, само че въпреки всичко те имат добавена захар и подсладители. " добави Зумпано. " Тези артикули са нови на пазара, тъй че не знаем доста за тяхната дълготрайна приложимост или странични резултати ".

" Новите газирани питиета може да са по-добри за вас, само че не би трябвало да заместват богата на фибри диета ", акцентира Лангер.

Дори да не са толкоз нездравословни като обичайните газирани питиета, здравословните такива не би трябвало да заместват значими субстанции като вода. " Ако се понасят добре и не провокират нараснало предпочитание за захар, имам вяра, че е безвредно да се употребява по едно кенче дневно ", сподели Зумпано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР