Много хора ще работят на тези дати – някои от

...
Много хора ще работят на тези дати – някои от
Коментари Харесай

Величка Микова: Работа на официални празници се заплаща с удвоено възнаграждение

Много хора ще работят на тези дати – някои от тях по график, други ще положат ексклузивен труд

Съгласно Кодекса на труда публични празници са трите дни на Коледа - 24-ти, 25-и и 26-и декември, както и 1-ви януари – Нова година. Съвпадането им със събота и неделя удължава почивните дни с още неприсъствени дни, поради което за Коледа ще се почива в допълнение и на 27-и и 28-и декември, а за Нова година - и на 2-ри януари.

Много хора ще работят на тези дати – някои от тях по график, други ще положат ексклузивен труд.

Какво планува законодателството за заплащането, което всички те ще получат?

Националният секретар на КНСБ и експерт по трудово правоВеличка Микова обясни по:

" Работа по време на публични празници се заплаща с удвоено заплащане. Когато работата се явява ексклузивен труд, тогава се планува в допълнение заплащане за положен ексклузивен труд на формален празник - четворна отплата. Когато служащият е по график и се знае авансово, че ще е на работа на формален празник, възнаграждението е работната заплата плюс удвоения размер за работа по време на формален празник ".

Тя акцентира и разликата сред работа на формален празник и неработен ден:

" 2-ри януари е неработен ден, само че не е формален празник. Тогава работникът/служителят няма да получи 100 на 100 нарастване на възнаграждението му като за работа през формалните празници, а 75 на 100 нарастване за работа през почивни дни. 2-ри януари е почивен ден поради това, че 1-ви януари е неделя. Законът споделя, че когато формалните празници, като се изключи Великден, съответстват със събота или неделя, първият или първите два работни дни са неприсъствени ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР