Много хора се пренасочват от Фейсбук към затворени форуми като

Много хора се пренасочват от Фейсбук към затворени форуми като ...

Потребителите vs. "токсичните" дебати - избягват Facebook.


Много хора се пренасочват от Фейсбук към затворени форуми като Уатсап, за да обсъждат всекидневните новини, водени от притеснения за личната си неприкосновеност, фалшиви новини и "токсични" дебати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според най-новото проучване Диджитъл нюз рипорт на Института за изследване на журналистиката на Ройтерс, използването на Фейсбук като платформа за новини намалява, в частност сред младите потребители, които предпочитат Уатсап, Инстаграм и Снапчат.

"Хората са леко отегчени от Фейсбук", отбелязва водещият автор на доклада Ник Нюман.

Фейсбук остава най-популярната социална мрежа за новини (36 процента). Платформата обаче "губи почва" спрямо други приложения, например Уатсап, чието потребление като новинарски източник се е утроило за четири години до 15 процента.

Проучването показва също, че хората се чувстват по-спокойни да обсъждат новини в затворени форуми най-вече в страни с двуполюсно разделение и на места, където е опасно открито да се изразяват политически възгледи, като например в Малайзия и Турция.

Потребителите споделят, че често попадат на истории във Фейсбук и Туитър и ги публикуват в Уатсап за групова дискусия с ограничен кръг приятели.
Въпреки че до голяма степен "отстъплението" от Фейсбук се приписва на променените алгоритми, отдаващи предимство на взаимодействията със семейство и приятели, доверието също играе ключова роля.

Само 23 процента от 74 000 души, анкетирани в 37 страни, вярват на новините в социалните мрежи. За сравнение - доверието в новините като цяло е 44 процента.
По публикацията работи: Василия Пейчева

Източник: dnes.bg