Много фирми предоставят автомобил на шефа, който се използва и

...
Много фирми предоставят автомобил на шефа, който се използва и
Коментари Харесай

Правила за колата на шефа

Много компании дават автомобил на шефа, който се употребява и за персонални потребности. Затова в рубриката на “Труд ” “Данъчна консултация ” представяме позицията на Национална агенция за приходите за това по какъв начин се включва в счетоводството подобен автомобил. Допълнително преглеждаме въпроса за облагането с Данък добавена стойност при прекачване на постройка, която не е нова.

 димитрина захаринова Димитрина Захаринова е ръководещ съучастник в одиторско сдружение “Захаринова Нексиа ” ООД (www.ZaharinovaNexia.com). От края на месец май сдружението е част от интернационална одиторска мрежа Nexia international. Преподавател е във Висшето учебно заведение за обезпечаване и финанси в гр. София. Била е Директор на Националната Агенция за Приходите град София, консултант в ДАНС, както и шеф на дирекция в Агенцията за държавна финансова ревизия. Регистриран инспектор и данъчен съветник. Има двама сина, внук и внучка.

I Използване на автомобил за персонални и служебни цели


“XYZ ” ЕООД, записано по Закона за налог върху добавената стойност (ЗДДС), e закупило автомобил с N1 документ, който е предопределен за прилагане от районния управител на компанията за служебно и за персонално прилагане. Направена е преценка, че персоналното прилагане на автомобила ще бъде почти към 30%. При закупуването на автомобила сдружението е упражнило правото на данъчен заем по ЗДДС съразмерно в размер на 70% по фактурата за придобиването. За автомобила ще бъде водена пътна брошура и в края на всяка година употребеният данъчен заем ще бъде изравняван до фактически дължимите размери. Поставени са следните въпроси:

1. В счетоводната амортизируема стойност на автомобила ще бъде включена данъчната основа по фактурата и невъзстановимия Данък добавена стойност, съразмерно на частта, за която не е налице право на данъчен заем в размер 30%. Следва ли тази част, представляваща невъзстановим налог, да бъде включена и в данъчната амортизируема стойност на автомобила?

2. Разходите/приходите от промяна на упражнено право на данъчен заем, които ще пораждат в края на всяка година, ще бъдат ли данъчно приети? Следва ли да се добавят/намаляват от данъчната основа за облагане с налог върху разноските в натура по ЗКПО?

Отговорите – в броя на вестник „Труд“ в четвъртък.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР