Много фактология, много цифри, излишни трудни думи, които са без

...
Много фактология, много цифри, излишни трудни думи, които са без
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Скоро няма да имаме млади учители в системата

Много фактология, доста числа, непотребни сложни думи, които са без практическо значение за подрастващите. Това изисква сериозен диалог с всички учители и ръководители на просветителни институции. Тази стъпка е вярна. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на 119-о учебно заведение и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България Диян Стаматов.

" Във всеки един предмет фактологията е друга и тя би трябвало да е смислена в днешно време. Днешните учебници са красиви, само че тяхното наличие става все по-академично и отговарящо на втори-трети курс на висшите образователни заведения. Това е съществена причина учениците да нямат добра централизация в образователния материал и бързо да не помнят прочетеното ", счита Стаматов.

Диян Стаматов разяснява, че " нещата от 1 до 4 клас би трябвало да си запазят настоящия тип ", само че всичко в прогимназиален и гимназиален стадий би трябвало да придобие актуален и друг формат.

" Днешните възпитаници губят централизация след трета-четвърта минута. Това би трябвало да бъде разширено. В момента на всички изпити се мери възпроизвеждането - научено, наизустено, пита се дали това е по този начин. Минава изпитът и съвсем 90% от учениците не помнят нищо от употребяваното. Трайните познания липсват. Ученето би трябвало да се случва всеки ден. Когато учителите са в основата на всяка работна група и дават своите оферти - отсяват сложното от не толкоз сложното ", добави още Стаматов.

Председателят на Съюза на ръководителите в системата на националната култура подчертава и върху финансирането в образованието и предлагането в проектобюджета учителските заплати да станат 125% от междинната за страната.

" Никой не схваща какво значи това. Боравенето с такива услови планирани нарастване обърква всички. Това би трябвало да се обясни. Обществото би трябвало да знае, че учителите получават ниски заплати. Един млад преподавател със стартова заплата получава 1500 лева Когато се прибере и види заплатата си, тя е с 22% по-малко, тъй като би трябвало да бъдат приспаднати налози и осигуровки. Скоро няма да имаме млади учители в системата. Адекватното нарастване, което се чака от 1 юли, е с 30% ", разяснява Стаматов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР