Много е вероятно Индия да изпревари по брой население Китай

...
Много е вероятно Индия да изпревари по брой население Китай
Коментари Харесай

Човечеството вече наброява над 8 млрд. души, до края на годината Индия изпреварва Китай по население

Много е евентуално Индия да изпревари по брой население Китай още до края на тази година, сочат статистически данни. Към момента наслението на двете страни е надлежно към 1.43 милиарда индивида, като Китай има лек превес от, според от източника, към 1-2 милиона. Това обаче ще бъде наваксано, защото страната в Южна Азия има голям приръст.

Всъщност популацията на света безусловно се е удвоило за 50 години и към октомври 2022 година човечеството към този момент мина заветните 8 милиарда. Ръстът не е на всички места и се разграничава от страна до страна. Ткаа да вземем за пример за последния половин век България е изгубила към 2.3 млн. индивида, до момента в който страни като Бразилия са удвоили популацията си – от 103 млн. през 1973 година до 216 млн. през днешния ден.

Ръстът в Индия и Китай, колкото и необичайно да звучи, е по-нисък спрямо страни като Пакистан и Нигерия. Първите са добавили за тези години към популацията си надлежно 830 млн. и 544 млн., до момента в който вторите две – надлежно 240 млн. и 223 млн. Това значи, че в Пакистан и Нигерия сега живеят четри пъти повече хора спрямо преди 50 години, а в Китай и Индия – към 2 пъти повече, написа

Преди половин век в света имаше едвам 6 страни с население над 100 млн. Днес това число стига до 15, като се чака още следващата година и Виетнам да прескочи границата.

Картината с прираста на популацията е трагична в Европа, предстоящо. През 1973 година шест европейски страни бяха в топ 10 по население, а в този момент са останали единствено Русия и Германия.

Учените предвиждат, че наслението на планетата ще доближи до своя пик от към 10.5 милиарда индивида до 2080 година След което ще стартира гладко да спада.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР