Много е трудно Пекин да играе две роли – от

...
Много е трудно Пекин да играе две роли – от
Коментари Харесай

Анализаторът Мартин Табаков: Няма как Пекин да играе две роли относно войната в Украйна

Много е мъчно Пекин да играе две функции – от една страна, да вземе по-пряко присъединяване във войната в Украйна, предоставяйки на Русия боен хардуер. От друга, опит за ходатайство, те показаха проект от 12 точки. Но няма по какъв начин и двете функции да се осъществят по едно и също време. Вече чухме отменяне от украинска страна. Но виждаме, че Пекин, който беше доста деликатен при започване на спора, пробва да вземе по-активна роля. Това съобщи в студиото на PrimeTime политологът и интернационален анализатор Мартин Табаков.

Отношенията сред Пекин и Вашингтон са обтегнати. За това способстваха няколко фактора. Например глобите, които Съединени американски щати постановат на вноса на полупроводници в Китай, също и визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Щатите не са задоволени от ролята, която Китай играе във войната в Украйна. Да, Пекин не поддържа еднопосочно Руската Федерация, само че не и жигосал държанието на Москва. Нещо повече, Китай дублира говоренето на Русия по този проблем. И не на последно място, сваленият шпионски балон, което е знак за упоритостта на Пекин да се демонстрира като международна световна сил, добави той.

Когато става дума за дискретна връзка сред Съединени американски щати и Русия, тя се случва по няколко метода. Единият е службите на двете страни, другият е с съответни хора от техните Национални препоръки. Беше открита и чисто военна връзка, само че тя касае протичащото се на терен в Украйна. Дали обаче някой от общоприетите канали за връзка ще бъде експлоатиран, аз съм по-скоро песимистичен. Най-вече поради този конфронтация, който има сред Вашингтон и Москва. Знаем, че на срещата на Г-20 в Индия Сергей Лавров и Антъни Блинкен са се видели тъкмо за 10 минути, а какво са си споделили...Очевидно раздялите сред двете страни са по-силни и преобладават, съобщи Табаков по отношение на срещата на Г-20 в Индия.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР