Много е неудобно, когато срещнете познат на улицата и не

...
Много е неудобно, когато срещнете познат на улицата и не
Коментари Харесай

3 съвета от неврохирург как да „натренирате“ мозъка си, така че да работи като на 25-годишен

Много е неловко, когато срещнете прочут на улицата и не можете да си спомните името му. И като че ли се върти някъде на върха на езика, само че просто не желае да излезе от дълбините на паметта.

В такива моменти си казвате „ старост-нерадост “. Но старостта няма нищо общо с това. Виновни са само нашият мързел и нежеланието да натоварваме мозъка. И това е научно потвърден факт.

Наскоро прочетох невероятната книга „ Неврофитнес, или мозъкът за работлив живот “ на американския неврохирург Рахул Джандиал, един от най-авторитетните експерти в света освен в хирургията, само че и в региона на възобновяване на мозъчната активност след тежки пострадвания, инсулти или заболяването на Алцхаймер.

В целия роман главната концепция минава като алена нишка: мозъчната функционалност може освен да бъде възобновена, само че и да се увеличи до пика на интензивност след всяка болест, да не приказваме за измененията, свързани с възрастта, с  които толкоз обичаме да оправдаваме забравянията си. 

Книгата разказва доста случаи на възобновяване на мозъчната функционалност благодарение на система, създадена от неврохирург.а И през днешния ден желая да ви опиша за изненадващо елементарни, само че не по-малко ефикасни рекомендации.

1. „ Дишане 4-4-4-4. “

Този вид дишане се назовава още деликатно или „ ритмично “ дишане. Погрешно е да се мисли, че Рахул Джандиал го е измислил. Тази процедура се употребява от йоги и будистки монаси повече от 2500 години.

Рахул е взел участие в доста изследвания, които са довели до научно потвърдени доказателства за връзката сред ритмичното дишане и подмладяването на мозъка.

✔ На фона на ритмичното дишане се ускорява работата на амигдалата, която е виновна за реакцията на тялото към най-силните страсти, и по този метод човек се оправя по-ефективно със напрежението. А белким стресът не е една от главните аргументи за бързото стареене на организма.

✔ Ритмичното дишане подтиква растежа на нервните нишки в мозъчната кора, която освен контролира сърдечния темп и кръвното налягане, дава отговор за концентрацията, само че също по този начин оказва помощ да запазите мозъка студен, предпазвайки го от прочувствени прояви. Това значи, че мисловният развой протича по-бързо и лишава по-малко време за намиране на верните решения.

✔Благодарение на ритмичното дишане се задейства работата на мозъчните неврони и се усилва броят на връзките сред тях, заради което се усъвършенстват всички когнитивни функционалности на тялото: речта, концентрацията, способността за разбиране на обекти посредством досег и осъществяване на целенасочени придвижвания. Тоест всичко, което първо страда от сенилната деменция.

✔ Редовното ритмично дишане укрепва връзките сред другите елементи на мозъка, покачва умствената интензивност и в същото време успокоява нервната система. И това е най-удивителното.

Оказва се, че на фона на ритмичното дишане се изостря по този начин нареченото ни „ шесто възприятие “. Това не е това, което се счита за вътрешен глас. Говорим за способността на мозъка да улавя сигнали от всички органи и системи и неотложно да реагира на най-малките промени в тяхната работа, намалявайки равнището на тревога и спирайки пристъпите на суматоха.

Четейки за невероятния подмладяващ резултат на ритмичното дишане, несъзнателно стартирате да мислите, че тази система изисква избрани умения и преодоляването й от първия път няма да бъде толкоз елементарно.

Първоначално и аз по този начин си помислих. Оказа се, че по-просто няма по какъв начин.

Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да намерите насаме място, да изключите телефона си, с цел да не ви безпокои ненадейно, да заемете комфортна позиция и да се отпуснете.

Опитайте единствено за 5-10 минути!, да прогоните суетните мисли от главата си. Концентрирайте цялото си внимание върху дишането си и не мислете за нищо друго. Ще съумеете. 

Като броите 1-2-3-4, поемете надълбоко въздух през носа (това е важно).
Задръжте дъха си, като броите за себе си: 1-2-3-4.
На преброяване 1-2-3-4 издишайте умерено, още веднъж през носа.
И пребройте още веднъж 1-2-3-4, преди да поемете още веднъж въздух.

Вярвате или не, това е всичко, което би трябвало да извършите. За мен е доста по-трудно да си изключа главата за тези 5-10 минути. Според Джандиал постоянното ритмично дишане е избавило доста от пациентите му от нуждата от интервенция.

2. Два пъти седмично – пропускайте закуската.

Неврохирургът взел за основа резултатите от научни проучвания на невролози от известния университет Джон Хопкинс. По-специално, трудовете на Марк Матсън, в които е безапелационно потвърдено, че периодическото недояждане задейства процесите на подмладяване в тялото и удължава живота.

Рахул има вяра, че дребните дни на недояждане имат удобен резултат на първо място върху действието на мозъка, като карат всички органи да се разсънят, откъдето и последващите позитивни реакции. Като намаление равнищата на кръвната захар, контролиране на кръвното налягане и усилване на метаболитните процеси.

Джандиал тествал тази система първо върху себе си и в този момент освен пропуща закуската два пъти седмично, само че и практикува по този начин наречените 16-часови прозорци на недояждане. Когато последното хранене е най-много в 17 часа, а по-късно до идната закуска единствено вода и чай в неограничени количества.

Той споделя, че тази система на хранене му оказва помощ да се концентрира, по-лесно е да устоя дългите часове на стрес по време на комплицирани интервенции, поддържайки изясненост на мозъка и точна съгласуваност.

Неврохирургът поучава пациентите си да отхвърлят първото хранене не повече от 2 пъти седмично, с период от 3 дни, защото това е изцяло задоволително, с цел да спре развиването на деменция и да предотврати болести, свързани със загуба на паметта.

3. По-рядко сядане и лягане, по-често изправяне.

Много от нас прекарват по-голямата част от времето си седнали. Да прибавим към това още 8 часа сън и се оказва, че не остава нищо потребно за мозъка от такова отвесно състояние.

А това е неестествено за човешката природа, тъй като човешкият мозък е основан за изправено вървене.

Именно във отвесно състояние се създава оптималното количество BDNF протеин (мозъчен невротрофичен фактор), който се назовава протеинът-бавачка на младите неврони. Той освен подтиква появяването им, само че и управлява развиването им, като оказва помощ да оцелеят.

Съгласете се, че в изброените препоръки няма нищо комплицирано, отнемащо време или непостижимо. Особено когато става въпрос за поддържане на здрав разум до дълбока напреднала възраст и подмладяване на тялото. Съгласни ли сте?

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР