Много е изписано и казано за потенциалната загуба на работни

...
Много е изписано и казано за потенциалната загуба на работни
Коментари Харесай

Кой трябва да се страхува от изкуствения интелект?

Много е изписано и казано за евентуалната загуба на работни места поради автоматизацията, само че съгласно старшият механически шеф в IBM всички опира до способността на чиновниците да се възползват от качествата на изкуствения разсъдък.

„ Изкуственият разсъдък няма да размени мениджърите, само че мениджърите, които се възползват от ИИ, ще заменят тези, които него вършат “, разяснява пред Си Ен Би Си вицепрезидентът на отдел Облачни услуги в IBM Роб Томас.

„ Целта в действителност е да дадем на нашите чиновници и мениджъри суперсили… Една от най-ясно изразените трендове по време на пандемията е растежа на използването на виртуални асиснтенти, които ни оказват помощ да се грижим за нашите клиенти и служащи “, добави той.

Според отчет на Световния стопански конгрес (WEF), оповестен през октомври, новите технологии за изкуствен интелект и автоматизацията ще доведат до загубата на към 85 млн. работни места до 2025 година Същевременно с това обаче от WEF чакат този развой да докара до основаването на 97 млн. работни места, или другояче казано, да способства за чист растеж от 12 млн. работни места.

На въпрос дали автоматизацията ще докара до загуба на работни места Томас дава отговор, че тя евентуално ще се трансформира в причина за смяна на функциите на чиновниците.

„ Свършихме доста работа с английската банка NatWest, която употребява ИИ за поддръжка на отдела си за обслужване на клиенти. Да, автоматизацията към този момент извършва някои задания, за които преди са отговаряли служащи. Те обаче не са изгубили работата си, а са пренасочили напъните си към по сложни за разрешаване проблеми, което води до растеж на удовлетвореността на клиентите “, сподели Омас.

През октомври IBM разгласи, че ще се раздели на две обществени компании.

109-годишната компания ще отдели бизнеса си за IT инфраструктура, включващ техническа поддръжка за центрове за данни, като нова компания, която краткотрайно ще се назовава NewCo, до края на 2021 година

Така IBM ще може да се концентрира върху бизнеса си за облачни услуги, които има по-високи маржове на облага.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР