Много държави все още не са достигнали пика на вълната

...
Много държави все още не са достигнали пика на вълната
Коментари Харесай

СЗО: Омикрон вълната все още не е достигнала пика си в много държави

Много страни към момента не са достигнали пика на вълната на мощно заразния коронавирусен вид Омикрон и наложените ограничавания за преодоляване на разпространяването му би трябвало да бъдат облекчавани последователно, споделиха през днешния ден специалисти от Световната здравна организация (СЗО), съобщи Ройтерс.

" Призоваваме за нерешителност, тъй като доста страни към момента не са достигнали пика на вълната на разновидността Омикрон. Много страни имат ниски равнища на имунизация на представителите на най-уязвимите групи от популацията си ", сподели на онлайн брифинг Мария ван Керхов.

" Затова в този момент не е време да подвигаме всички ограничавания по едно и също време. Винаги сме призовавали да бъдем доста внимателни във въвеждането на ограничения, както и в тяхното последователно повдигане, една по една. Защото вирусът е доста динамичен ", заключи експертката от СЗО.

На същия брифинг, ръководителят на отдела на основаната в Женева организация за изключителните обстановки Майк Райън прикани страните да сформират проекти на личния си път за излизане от пандемията и да не следват сляпо други страни в облекчаването на ограниченията. Той изрази опасения, че политическият напън може да принуди някои страни да отворят стопанската система си прибързано, което да докара до непотребен спомагателен брой инфектирани и умряли от болестта.

" Смятам, че това е фаза на преход за доста страни и не всички страни са в идентична обстановка. Онези страни, които вземат решение за по-голямо отваряне, би трябвало също да са сигурни, че имат опцията да върнат ограниченията с утвърждението на обществото, в случай че това стане належащо. Затова, в случай че отворим вратите бързо, би трябвало да сме изцяло способни да ги затворим също толкоз бързо ", сподели представителят на здравната организация на Организация на обединените нации.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и Мария Ван Керхов показаха също безпокойствие за продължаващия растеж на смъртните случаи от COVID-19 в някои страни.

" Би било прибързано, която и да било страна да се съобщи или да разгласи победа над пандемията ", предизвести Тедрос. Той акцентира, представен от Франс прес, че " повече инфектирани значат повече смъртни случаи ".

" Обезпокоени сме, че в някои страни се наложи визията, че заради имунизациите и високата инфекциозност на Омикрон, както и по-лекото протичане на заболяването при него, предотвратяването на разпространяването на болестта към този момент няма да е допустимо. Нищо сходно не може да бъде по-далеч от истината ", сподели Тедрос.

" Този вирус е рисков ", предизвести още веднъж генералният шеф на СЗО, който не стопира да повтаря това обръщение от появяването на разновидността Омикрон.

" Ние не желаеме от никоя страна да наложи още веднъж локдаун. Призоваваме обаче всички страни да защитят своето население, употребявайки всички налични принадлежности, а освен имунизациите ", сподели Тедрос.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР