Много държави с популярни курорти и културни забележителности активно се

...
Много държави с популярни курорти и културни забележителности активно се
Коментари Харесай

Kaĸъв e тypиcтичecĸият дaнъĸ в eвpoпeйcĸитe дъpжaви пpeз 2024

Много страни с известни курорти и културни забележителности интензивно се борят със свръхтуризма. За да обезпечат комфорт на локалните поданици, да поддържат ниски цените на парцелите чартърен и да опазят околната среда, управляващите от дълго време са въвели туристически налог или такса. За тази година в доста от най-популярните европейски дестинации този налог бе нараснал.
Прочетете още
Най-често туристическа такса се начислява при настаняване в хотели и други места за настаняване, от време на време при влизане или овакантяване на град или страна.

 Снимка 650188

Австрия

Размерът на туристическата такса в Австрия зависи от посещавания район. Таксата се заплаща на място сега на настаняване. Във Виена или Залцбург това ще бъде 3% от хотелската сметка на човек.

Белгия

Туристически налог в Белгия би трябвало да бъде заплатен в хотели и други места за настаняване за всяка нощувка. Понякога таксата е включена в цената на резервацията, само че някои хотели избират да я таксуват като спомагателна такса.

Така в Антверпен и Брюж туристическа такса се начислява на стая, а не на брой туристи в нея. В Брюксел данъкът варира според от категорията и рейтинга на хотела.

Средно туристическата такса в Белгия тази година ще бъде към 7,5 евро на човек.

България

Туристическата такса в България се събира в местата за настаняване и е в размер не повече от 1,5 евро на човек на вечер според от района и класа на хотела.

 Снимка 649040

Англия

Манчестър стана първият английски град, който вкара туристически налог. От 1 април 2023 година пасажерите ще би трябвало да заплащат налог от 1 евро на вечер при настаняване в хотели.

Обединеното кралство вкарва от тази година за всички жители на 27-те държави-членки на Европейския съюз, включително и българите, т.нар електронно позволение за пътешестване. Издаването на е-документа ще коства 10 паунда. Своеобразната туристическа виза ще е с годност 2 години.

Унгария

В Унгария туристическа такса се събира единствено в Будапеща. Тя е 4% от цената на определената хотелска стая.

Германия

Градовете в Германия постановат Kulturförderabgabe (данък култура) или Bettensteuer (данък легло). Тя варира от 0,50 Евро до 4 Евро на човек на вечер или 5% от цената на стаята според от типа на престоя, цената на стаята и местоположението.

Таксата обаче не се начислява в градовете на Бавария, най-големият туристически район в страната.

 Снимка 604062

Гърция

От 2024 година Гърция ще стартира да събира климатичен налог от туристите, той ще размени досегашния хотелски налог и ще важи през високия сезон - от март до октомври.

Размерът на налога ще варира според от категорията на хотела и ще варира от 1 до 4 евро на вечер. Таксата не е включена в цената на вашия престой, би трябвало да се заплати на място при настаняване.

В същото време туристическата такса остава досегашната през слабия сезон. Тя зависи от броя на звездите на хотела или от броя на наетите стаи и варира от 0,5 до 4 евро на вечер от ноември до февруари.

Испания

В Испания курортните такси се ползват в Барселона, Каталуния, Балеарските острови, а от 2024 година и във Валенсия.

Туристическият налог в Барселона се състои от районен налог, който отива в бюджета на Каталуния и зависи от определения хотел (2,25 евро), и общоградски.

От 1 април 2023 година градската туристическа такса се усили на 2,75 евро на вечер. Второто нарастване е планувано за 1 април 2024 година, като комисионната ще се усили до 3,25 евро.

Туристически налог се начислява на пътуващите, които са отседнали в служебни квартири.

Приходите от налога се употребяват за финансиране на инфраструктурата на Барселона, възстановяване на пътищата и автобусните услуги.

В Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера размерът й зависи от определения от туристите обект за настаняване, само че не повече от 4 евро дневно на човек. В слабия сезон (от 1 ноември до 30 април) таксата е 50% от сумата през високия сезон. Деца под 16 години са освободени от възнаграждение.

Властите на Валенсия към момента не са определили дата за въвеждане на пътния налог. Предвижда се с туристическа такса (ПДПО) туристите да се таксуват във всички места за настаняване в района, в това число хотели, хостели, жилища и къмпинги. Тя ще варира от 50 цента до 2 евро на вечер според от определеното настаняване, само че не повече от седем нощувки.

Пътниците на круизните кораби ще заплащат и туристическа такса от 1,5 евро дневно.

Според районните управляващи таксата ще се употребява за развиване на туристическия бранш във Валенсия, както и за обезпечаване на налични жилища за локалните поданици в най-популярните туристически дестинации.

 Снимка 656846

Италия

В Италия размерът на туристическата такса зависи от това в кой район екскурзиантът възнамерява да отиде. Ако приказваме за Рим, то там таксата ще бъде от 3 до 7 евро дневно на човек според от определеното място за настаняване. В Милано разпоредбите са същите, само че таксата няма да надвишава 5 евро на човек на вечер през високия сезон, а през слабия сезон ще бъде с 50% по-малко.

От пролетта на 2024 година управляващите на Венеция ще взимат от туристите такса от 5 евро на човек за еднодневно посещаване на града през почивните дни и други публични празници от април доникъде на юли - общо 29 дни. Освен това би трябвало да плащате единствено в пиковите часове - от 08:30 до 16:00 часа.

Туристите над 14 години ще би трябвало да платят, с цел да влязат в града. За да извършите това, пасажерът ще би трябвало да отиде на специфичен уеб страница, да се записва (броят на местата ще бъде ограничен) и да заплати билета. В подмяна той ще получи QR код, който би трябвало да бъде показан при положение на инспекция. Глобата за неспазване на новото предписание ще бъде от 50 до 300 евро.

Средствата от туристическия налог ще се употребяват за поддържане на града, подкрепяне на жителите и възстановяване на качеството им на живот.

Туристите, които нощуват в хотел във Венеция, не заплащат таксата. При настаняване се заплаща такса за настаняване - от 1 до 1,5 евро на вечер (не повече от 7 нощувки) според от категорията на хотела.

Латвия

През 2023 година Рига вкара туристическа такса, която е 1 евро на вечер, само че не повече от 10 евро, в случай че екскурзиантът остане в Рига за по-дълъг интервал. Деца под 18 години са освободени от такса.

Литва

От 1 септември 2017 година малайзийските управляващи ще таксуват туристите с промоционална туристическа такса за престой в хотели и жилища. Става малко над 4 евро на вечер в стая. Таксата се заплаща в деня на настаняване.

Във Вилнюс се начислява градска такса от 1 евро дневно. Таксата се заплаща от всички пътуващи над 18 години, които отсядат в хотели, хостели, жилища, както и в места за настаняване, резервирани посредством онлайн агрегатори.

В Каунас е 0,5 евро дневно на човек за посетители над 18 години. Таксата се заплаща на рецепция при настаняване. Много курортни хотели обаче включват налог в цената на стаята.

 Снимка 582065

Нидерландия

В Нидерландия туристите се таксуват с такса за настаняване (на нощувка), наречена Toeristenbelasting. Размерът му зависи от класа на хотела и типа на настаняването, както и от общината, в която пътуващият е отседнал.

Амстердам има най-високата туристическа такса в Европа. През 2024 година тя се усили от 7% на 12,5% от цената на туристическа хотелска стая. Установени са обособени ограничения за пасажерите на круизни кораби - такива туристи ще заплащат налог от 11 евро на човек вместо 8 евро.

Деца и юноши под 16 години са освободени от такса. Освен това управляващите в Амстердам вкараха налог за настаняване в къмпинг, който възлиза на 1 евро. Данъкът върху наемите на жилища се усили до 10%, в това число и върху частната услуга за резервация на жилища Airbnb. Амстердам също изисква налог от 8 евро от хората, идващи в града с лодка.

Португалия

Туристически налог в Португалия се събира в 13 от 308-те общини, в това число Порто (1,5 евро на нощувка, до най-много 7 нощувки), Лисабон (2 евро на нощувка).

Популярният риболовен град Olhão в провинция Алгарве постанова туристическа такса от 2023 година От април до октомври екскурзиантът ще би трябвало да заплати 2 евро дневно, само че за не повече от 5 нощувки, от ноември до март - 1 евро.

С налог не се таксуват деца под 16 години.

Според локалните управляващи приходите от туристическия налог ще бъдат употребявани за минимизиране на въздействието на туризма върху провинция Алгарве, по-специално за възстановяване на чистотата и сигурността.

Olhão е третата община в Алгарве, която вкарва туристически налог след Фаро (1,5 евро на нощувка до 7 нощувки сред март и октомври) и Вила Реал де Санто Антонио (1 евро на нощувка до 7 нощувки). Таксата се начислява за туристи над 13 години.

Словения

Размерът на туристическата такса в Словения варира според от местоположението и рейтинга на хотела. В огромните градове и курорти, в това число Любляна и Блед, ще бъде към 3 евро на човек на вечер.

 Снимка 615979

Франция

Във Франция би трябвало да платите " налог благосъстоятелност ". Добавя се към хотелската сметка и зависи от града, в който екскурзиантът е отседнал. Таксите варират от 0,20 до 4 евро на човек на вечер.

Популярни туристически дестинации като Париж и Лион употребяват средствата за поддържане на туристическата инфраструктура.

Хърватия

В Хърватия туристическата такса се събира в местата за настаняване. През високия сезон таксата е по-висока и възлиза приблизително на към 1,33 евро на човек на вечер. В хотелите в курортите на Пула е включена в цената на настаняването, в Дубровник и покрайнините таксата се заплаща в допълнение.

Черна гора

Независимите туристи би трябвало да платят курортна такса и да се записват в полицията или туристическата организация. Тази процедура би трябвало да бъде осъществена в границите на 24 часа след влизане в страната.

За туристическите градове (Будва, Котор, Бар, Тиват и др.) таксата е 1 евро дневно на човек, в останалите по-малко от евро. Може да се заплати в пощата или в банка. Там би трябвало да покажете на чиновниците паспорта си и да им кажете броя на дните, които планирате да прекарате в Черна гора. След това ще ви бъде дадена мечтаната регистрационна хартия, известна още като " розова хартия " или " бял ​​картон ", според от курорта, където пътуващият ще почива.

След като завършите тази процедура, би трябвало да намерите туристически офис (табела Turisticka organizacija), където чужденецът би трябвало да се записва. Необходимо е да имате паспорт, квитанция за заплащане на таксата и адрес на престояване в Черна гора (хотел, хостел, апартамент). Ако пасажерът няма регистрация, го грози санкция от 200 евро.

 Снимка 572859

Чехия

Туристически налог в Чехия би трябвало да се заплати единствено в Прага. Това е по-малко от 1 евро на човек на вечер за до 60 нощувки. Данъкът не се начислява на лица под 18 години.

Швейцария

Туристически налог в Швейцария се полза с туристи, чийто престой в местата за настаняване не надвишава 40 дни. Размерът му зависи от района, приблизително е към 2,2 евро на човек на вечер. В хотелите се заплаща настрана.

Европейски съюз

От 2024 година жителите на страни отвън Европейски Съюз, в това число американци, австралийци, британци и други пасажери отвън Шенгенското пространство, ще би трябвало да попълнят заявление за влизане на стойност 7 евро. Таксата не се начислява на лица под 18 години и над 70 години.

 Снимка 218484

Русия

В момента в редица райони на Русия има пробна стратегия за събиране на курортни такси. Размерът на налога се дефинира от локалните управляващи, само че не би трябвало да надвишава 100 рубли дневно на човек (около 1 евро). Чужденците и руснаците над 18 години би трябвало да платят хотелската такса, написа tourism.interfax.ru.

Курортната такса в Сочи в Краснодарския край е 50 рубли, в Анапа, Геленджик, Ейск, във федералната територия на Сириус и в няколко други общини - 30 рубли дневно.

От 1 януари 2024 година в Новоросийск и Туапсе е въведена курортна такса, която възлиза на 30 рубли дневно.

От 1 април 2024 година на туристите в Санкт Петербург ще се начислява курортна такса. Очаква се сумата му да бъде 100 рубли на човек дневно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР