Много чужденци ще ни посрещат и обслужват това лято на

...
Много чужденци ще ни посрещат и обслужват това лято на
Коментари Харесай

Голяма промяна! Стана ясно кой ще ни обслужва по морето това лято

Много чужденци ще ни посрещат и обслужват това лято на българското Черноморие, защото искащи да заемат работните места българи няма. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в района на Бургас са оповестени към 6000 свободни места в областта на хотелиерството и ресторантьорството, оповестява бТВ.

Най-голям е ползата на работодателите към наемането на жители от Турция - 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран личен състав - служащ в кухня, сервитьор, камериер и хигиенист.
-->
Стелиян Тибериус идва от румънския град Търговище. Работи като основен готвач в един от хотелите в курорта Слънчев бряг към този момент седма година.

„ Кандидатствах като основен готвач в няколко хотела и ме назначиха в „ Слънчев бряг “. Всичко като изискване - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, съществени и в действителност има място за развиване и за другите деца, които в този момент могат да завършат, с цел да възстановим туризма, който пропада поради липса на личен състав “, сподели Тибериус.

По морето от ден на ден хотелиери разчитат на служащи от трети страни. Наемат се чиновници и от Индия, Непал и Бангладеш.

„ Ако някой ми беше споделил преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да допускам. Тенденцията фактически се усилва. Все повече сътрудници натъртват на чужденците, тъй като те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно “, изясни хотелиерът Румен Мончев.

Част от личния състав в този хотел са румънци, унгарци, украинци и турци. Високият % на служащите от Турция по българските курорти тази година, хотелиерите изясняват по този начин:

„ След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, доста хотели там затвориха, на процедура невероятно е да работят и тези хора търсят прехранване насам. Естествено тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и въпреки всичко идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия от ден на ден се усилва “, сподели Румен Мончев.

От Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ регистрират няколко аргументи, които изясняват рецесията на фрагменти в туризма.

„ Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттова и понижаване броя на записаните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва въздействие за дефицита на фрагменти в туризма - това е сходството сред търсенето и предлагането на работна мощ. Поради тази причина приказваме за недостиг на квалифицирани фрагменти “, съобщи Пенка Кирилова - шеф на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ в Бургас.

За да не се задълбочава казусът с неналичието на български служащи, хотелиери оферират да се отпускат стипендии на възпитаници и студенти, учащи се в другите квалифицирани учебни заведения по туризъм.

От Агенцията по заетостта също търсят решение на казуса с неналичието на фрагменти, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания личен състав. Периодично се провеждат безвъзмездни курсове по специалности, свързани с туристическия отрасъл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР