Много често София се възприема просто като столица, като най-големия

...
Много често София се възприема просто като столица, като най-големия
Коментари Харесай

Защо улица Малко Търново е един от символите на София

Много постоянно София се възприема просто като столица, като най-големия град в България с доста трафик, замърсен въздух и изнервени хора.

София обаче има своите дребни секрети " оазиси ", като забавни музеи, градинки и дребни улички, които ѝ придават един неповторим сексапил.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Annie Yordanova (@annie.yordanova) на Апр 26, 2018 в 10:58 PDT

Точно такава е и обичаната ни улица " Малко Търново ", която даже не е тъкмо улица, или най-малко не в цялостния смисъл на думата. Дълга е малко над 60 метра и се намира в идеалния център на София - директно до жълтите павета, Българска народна банка, Царския замък и Царската градина.

Тя е едно от най-емблематичните места в София и най-късата пешеходна улица в центъра, която крие голям брой мемоари за историята на града. Пази и артефакти, които свидетелстват за някои от най-значимите столетия в българската история.

Под жълтите павета се крият праисторически остатъци от 4500 година прочие н. е., градски митове за часовниковата кула от епохата на Възраждането и мемоари за Цар Борис III и обичания му бар " Луна ".

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Mira Pesheva (@mirap.graphy) на Фев 2, 2019 в 3:33 PST

Точно поради всички тези мемоари и нейната значителност, е основан план за реновиране на улицата, който се реализира като публично-частно партньорство по самодейност на Столичен общински съвет, строително-инвестиционната компания BLD и архитектурното студио Atelier Serafimov Architects.

Проектът включва освен обновяване и замяна на захабени настилки, ново осветяване, разчистване на фасади и окабеляване, само че и основаване на осведомителна система, която да показа разкази от разнообразни столетия в развиването на София като столица на България.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Annie Yordanova (@annie.yordanova) на Апр 25, 2018 в 3:20 PDT

Проектът ще бъде показан посредством специфична галерия, показваща проектите за реновиране и събраната информация за значими моменти от историята на София, съсредоточени по улицата.

Данните ще послужат за система от осведомителни табла, които целят да съхраняват и описват историите на жителите и гостите на София и да трансфорат " Малко Търново " в още по-любим и емблематичен знак на града.

Изложбата може да бъде прегледана от 20 май до 5 юни 2019 година в изложба " Архиви " на ул. " Московска " 5.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР