Млечният път не е сам-самичък във Вселената. Нашият космически дом

...
Млечният път не е сам-самичък във Вселената. Нашият космически дом
Коментари Харесай

Астрономи откриха мистериозна „призрачна“ галактика до Млечния път

Млечният път не е сам-самичък във Вселената. Нашият галактически дом е обкръжен от дузини по-малко галактики, някои от които орбитират близо, а други – надалеч. Сега астрономи оповестиха, че са забелязали нова галактика-джудже, която наподобява малко по-необичайно.

Обектът, наименуван Antilia 2 (или Ant 2) като че ли не е напълно на мястото си. Масивен е (около 1/3 от размера на Млечния път), само че е извънредно бледен. По величина е съпоставим с Големия Магеланов облак – една от двете прилежащи на Млечния път галактики, които са забележими за невъоръженото око. Antilia 2 обаче е 10 000 пъти по-бледа. На процедура тя е или прекомерно огромна за осветеността си, или прекомерно бледа за размера си.

„ Това е призрачна вселена – споделя Габриел Тореалба, основният началник на изследването, от Кеймбриджкият университет. - Обекти с сходна разсейка не са били забелязвани до момента. Нашето изобретение е допустимо само с помощта на качеството на данните от „ Гая “. “

Телескопът " Гая ", който бе изстрелян през 2013 година, работи над основаването на най-големия и най-прецизен тримерен галактически азбучник в историята. В кулминационната точка на 5-годишната си изследователска задача телескопът ще е следил рекордния 1 % от общо 100 милиарда звезди във Вселената. Макар множеството цели да са звезди, " Гая " ще събере също данни за планети, кафяви джуджета и комети, както и за звездни явления, като свръхнови и квазари.

Благодарение на високата точност на изчисленията на " Гая ", учените съумяват да наблюдават придвижването на милиони звезди. Именно по този метод те откриват група далечни звезди, движещи се дружно. След първите разбори откривателите употребяват Англо-австралийския телескоп, с цел да проучат още 100 звезди, което им разрешава да дефинират дистанцията и масата на Ant 2.

Мистериозната вселена се намира на към 130 000 светлинни години от Млечния път. Тя е към 13 млн. пъти по-тежка от Слънцето. И въпреки всичко, когато става дума за галактики, Ant 2 несъмнено е лека. Големият Магеланов облак да вземем за пример е 1000 пъти по-тежък.

Защо Ant 2 е с толкоз дребна маса? " Най-простичкото пояснение е, че тя се унищожава от галактическите приливи на Млечния път- споделя Сергей Копосов, съавтор на проучването, от университета " Карнеги Мелън ". - Размерът на обекта обаче остава в тайнственост. Обикновено, когато галактиките губят маса поради приливите на Млечния път, те не нарастват, а се смаляват. "

Едно от евентуалните пояснения е, че Ant 2 се е образувала в район от Космоса, в който тъмната материя не е била прекомерно плътна. Съответно поради разнообразни вътрешни процеси, да вземем за пример детонации на свръхнови и звездни ветрове, газът се е разпръснал. С течение на времето по тези околности са се образували звезди, а въпросната дребна вселена е достигнала до сегашния си размер. Подобно пояснение обаче изисква или супер ефикасна детонация, или тъмната материя да се държи по метод, друг от упованията ни. Все още не е ясно кой фактор е бил по доминантен.

„ В съпоставяне с близо 60-те галактики към Млечния път Ant 2 несъмнено е страна – написа съавторът на изследването Матю Уокър. – Дали въпросната вселена е единствено върхът на айсберга? Може би Млечният път е обграден от голям брой съвсем невидими галактики-джуджета като тази. “

Можете да прочетете повече по тематиката в ArXiv.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР