Млечни продукти, яйца и риба ще отрупат трапезата на Сирни

...
Млечни продукти, яйца и риба ще отрупат трапезата на Сирни
Коментари Харесай

Прощаваме и се пречистваме преди Великденския пост

Млечни артикули, яйца и риба ще отрупат трапезата на Сирни Заговезни. Тази неделя е празник на всеобщото помилван, на възобновяване на човешката реципрочност и почитание. Всички православни християни би трябвало да изискат и да дадат амнистия на околните си. А от понеделник започва същинският пост и в дните до Великден са неразрешени храните от скотски генезис. Това е интервалът, в който може на воля да хапвате бобови и соеви артикули, както и всевъзможни плодове и зеленчуци - свежи, сушени, консервирани. 

Витамините и минералите, които се съдържат в месото, могат да бъдат набавени посредством грах, карфиол, чушки, зеле, коприва, цвекло, лук, киселец, цитрусови плодове и ябълки. Проблемно остава набирането на В12, по тази причина хора, които имат недостиг, е добре да вземат този витамин под формата на таблетки, поучават диетолозите.

Калцият от млечните артикули пък може да си набавите посредством пълнозърнест самун, коприва, бобови храни, ядки, спанак и сушени плодове. Ако не можете да изкарате без сирене и кашкавал, във веганските магазини и заведения за хранене се предлага голямо многообразие от " млечни " артикули на растителна основа. 

Картофената салата  може да бъде сервирана както като предястие, по този начин и като главно. Салатата с нахут и печен пипер също може да се употребява като главно ядене. Тя засища доста и без проблем може да размени обяда или вечерята. В менюто си можете да включите киноа и броколи, елда, просо, ръж, черен ориз, както и все по-популярния черен фасул. Една купичка приготвен черен фасул съдържа 41 г въглехидрати, 15 г фибри, 15 г протеини и 1 г мазнини. Тази порция обезпечава 20% от целесъобразното количество желязо за възрастни и 5% от нужния калций, както и доста положителни количества калий, манган, фосфор, магнезий, и витамини от група B.

За да си набавите желязото и протеините, нужни за вярното действие на организма, консумирайте повече гъби (най-вече манатарки), ядки и подправки като куркума, къри, риган, кимион, кардамон, индийско орехче, мащерка, прясна мента, черен пипер. 

На пазара към този момент има и огромно многообразие от сладки храни, които не съдържат скотски артикули, като да вземем за пример локум (не всички, само че множеството видове), халва, всевъзможен тип сладка, а също и десерти, приготвени с фурми, сушени плодове и растителни масла и млека. В меда пък се съдържат цялостен набор от нужни субстанции: желязо, магнезий, мед, хлор, калций, натрий, фосфор, алуминий.

Изключително значимо е по време на поста да пиете повече вода - към 2-3 литра дневно. Чаша прясно изцеден сок дневно ще зареди организма ви с витамини и ще подкрепи перисталтиката. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР