Младият палестинец Фарис Абу-Маяле скоро ще разбере как се е

...
Младият палестинец Фарис Абу-Маяле скоро ще разбере как се е
Коментари Харесай

С "морков, а не тояга" Израел прокарва своята програма в палестинските училища

Младият палестинец Фарис Абу-Маяле скоро ще разбере по какъв начин се е справил на последните си изпити в гимназията, на които е отговарял на въпроси за бащите създатели на Израел и историята на ционизма.18-годишният Фарис е избрал да учи израелската стратегия вместо палестинската, надявайки се, че това ще му отвори повече порти в колежите в Израел и ще му помогне да си откри работа там.

" Знам, че това е " окупация ". Но Палестина, Израел - това не ме интересува. Просто желая да отида в университет ", сподели Абу-Маяле, който живее и учи в Източен Ерусалим, анексиран от Израел след близкоизточната война от 1967 година

Израел се надява, че доста други палестинци ще споделят мнението на Абу-Маяле, откакто предложи в допълнение финансиране за палестинските учебни заведения в Източен Ерусалим, в случай че те се съгласят да преподават израелската стратегия. Властите споделят, че задачата е да се помогне на младите палестинци да получат нужната подготовка, с цел да си намерят по-лесно работа в Израел.

Това също по този начин предлага на Израел опция да отклони някои палестинци от стратегия, която съгласно него е цялостна с антисемитизъм и подстрекаване. Това е въпрос с прочувствена натовареност за шефовете, родителите и учениците.

Много палестински учебни заведения обезверено се нуждаят от финансиране, само че за мнозина палестинци приемането на израелската просветителна стратегия, в това число израелско гражданско обучение и история, е еднакво на приемане на историческата версия на врага. От предходната година до момента единствено 10 от публичните палестински учебни заведения в града са се съгласили с препоръчаната смяна, а едвам към 5000 от 110 000 палестински възпитаници в 185-те публични и частни учебни заведения в Източен Ерусалим учат израелската стратегия.

" Преподавам неща, в които нямам доверие "

" Не е елементарно ", сподели палестински преподавател, който преподава израелско гражданско обучение в палестинско учебно заведение. " Децата желаят да учат за своя народ. Преподавам доста неща, в които нямам доверие, само че нямам избор. " Не всяко учебно заведение употребява същите учебници, само че палестинските и израелските стратегии доста се разграничават по някои исторически събития.

Съгласно израелската стратегия на учениците се преподава, че арабско-израелската война от 1948 година, когато е основан Израел, е била борба за самостоятелност на страна, която да бъде леговище за евреите след епохи на гонене. Палестинската стратегия учи, че това е Накба или Катастрофата, когато стотици хиляди палестинци са избягали или са били принудени да изоставен домовете си при сраженията.

Служителите в учебните заведения в Източен Ерусалим, които приказваха пред " Ройтерс ", желаеха да не се разкриват имената им, тъй като нямаха позволение да бъдат интервюирани и се опасяваха за своите работни места.
Директорът на учебно заведение в Ерусалим, отхвърлил израелската стратегия, сподели, че управляващите са предложили да усилят тройно годишния бюджет за всеки възпитаник от към 500 шекела (144 долара) на 1500.

Друг палестински шеф сподели: " Предложиха ми повече пари, само че аз отхвърлих. Родителите тук не го желаят. Това не е нашата история, ние желаеме да преподаваме палестинската история. "


© Ammar Awad, Reuters

Тласък или дискриминация

Израелският учебен министър Нафтали Бенет, който е водач на религиозно-националистическата партия " Еврейски дом ", сподели, че програмата има за цел да отстрани несъответствията в образованието, бедността и безработицата, които изтезават 320-те хиляди палестинци в Ерусалим от десетилетия. " Млад мъж от Източен Ерусалим, който има израелска тапия, има доста по-голям късмет да получи работа. Нашата цел е да дадем подтик на икономическия прогрес, по тази причина използваме морков, не сопа ", сподели Бенет пред " Ройтерс ".

Образователното министерство не даде цялостни детайлности за спомагателния бюджет и тласъци, които получават тези учебни заведения, с изключение на финансирането за спомагателни учители и образователни часове. Попитан дали финансирането може да бъде увеличено тройно за всеки възпитаник в учебните заведения, приели израелската стратегия, източник от просветителното министерство сподели, че това " безспорно е допустимо ", само че предложенията за в допълнение финансиране се разграничават за обособените учебни заведения.


© Ammar Awad, Reuters

Сдружението за цивилен права в Израел и други правозащитни организации споделят, че програмата е дискриминационна. Те споделят, че палестинските учебни заведения в Източен Ерусалим са незадоволително финансирани, а израелските управляващи би трябвало да финансират еднообразно всички учебни заведения в града. " Израелските управляващи от години подценяват просветителната система в Източен Ерусалим ", сподели ръководителката на Ерусалимската стратегия в сдружението Нисрин Алян. " Въпреки че държавното управление и общината за първи път виждат потребност да бъдат отстранени несъответствията в Източен Ерусалим, програмата е замислена според политически дневен ред. "

Бенет отхвърли рецензиите. " Не натрапвам нищо на никого. Казвам: направете го налично ", съобщи той. " Вярвам, че пазарните сили ще свършат работата. В последна сметка родителите ще кажат на децата си: желая да вземеш израелска тапия, с цел да работиш като програмист, а не като чистач. "


© Ammar Awad, Reuters

Пропаст сред " изтока " и " запада "

Израелските управляващи признават, че несъответствията в образованието задълбочават пропастта сред източната част на Ерусалим, която палестинците желаят за столица на своя бъдеща страна, и най-вече еврейската западна част, правейки по-трудно за палестинците да съумяват в живота.

Над една трета от палестинските деца в Ерусалим отпадат от гимназия. Сред израелските деца този дял е едвам 2 %. Почти 80 % от палестинците в града са безработни или най-вече на по-ниските стъпала на стълбата на трудовия пазар, демонстрират данни на израелското Централно статистическо бюро. Според него националното равнище на заетостта в Израел е 64 %, а в Ерусалим 58 % от израелците имат работа.

Петиции до Върховния съд и отчети на правозащитни организации, в това число сдружението за цивилен права, демонстрират трайни несъответствия сред палестинските и израелските учебни заведения в Ерусалим, в това число систематизиране на чиновниците и финансиране за просветителните стратегии. Има дефицит на 3800 класни стаи, който несъразмерно визира по-бедните палестински и ултраконсервативни еврейски браншове. Общината наема жилища в някои региони, с цел да сътвори място, или доставя преносими къщи, които да служат като класни стаи.

Основното учебно заведение за момчета " Ас Сауахере " в квартала " Джабел Мухабер " в Източен Ерусалим се обитава в преустроена двуетажна жилищна постройка. Учениците, разграничени основно на групи от по 25-30 индивида, са натъпкани в шест класни стаи с повърхност към 12 квадратни метра, а изискванията са неприятни. Когато звънецът удари в края на деня, 150 момчета в светлосини униформи се втурват през неугледен, стеснен двор и се изсипват през авто портал на неравномерен, разрушен път, край който има претъпкани контейнери за отпадък.


© Ammar Awad, Reuters

Махмуд Ауисат.

Жителите виждат внезапен контрастност с добре поддържаните улици на израелския квартал " Армон Ханацив " насреща. " Там виждам естествени учебни заведения ", сподели Махмуд Ауисат, татко на шест деца от " Джабел Мухабер ", който е водач на учебен рейс в Западен Ерусалим. " Това са два разнообразни свята. "

Кметът на Ерусалим Нир Баркат признава несъответствията в качеството на учебните заведения. " Но ние наваксваме. Тъкмо взехме заем от един милиард шекела (284 милиона долара), с цел да изградим 1000 класни стаи, а половината от тях ще бъдат в Източен Ерусалим ", сподели той пред Ройтерс. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3104)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР