Младият актьор е новият носител на приза на името на

...
Младият актьор е новият носител на приза на името на
Коментари Харесай

Приз Андрей Баташов за младия актьор Севар Иванов

Младият артист е новият притежател на наградата на името на Андрей Баташов, който се връчва всяка година от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик приорат на България на създатели до Христова възраст на 33 години. Важно е те да имат освен впечатляващи креативен достижения на сцената и екрана, само че и благородна активност в интерес на обществото. Отличието на Севар Иванов бе обещано от Великия приор Румен Ралчев на специфична гала, на който в Ордена бяха признати и нови 42 Рицари и Дами.

Мотивът на рицарите-тамплиери да наградят Севар Иванов е поради неговите достижения в театралното и кино изкуство и блестящо изразени християнски качества. В момента той е и заместник-директор на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ – Благоевград.

Призът е красива статуетка боец, основана от скулптора Спас Киричев, и специфична грамота декрет на Великия приор на Велик приорат България акад. ген. Румен Ралчев.



Великият приор акад. Румен Ралчев връчва премията на името на Андрей Баташов на Севар Иванов

" Правим това, с цел да се поддържа жива паметта за незабравимия артист, който си отиде от нас на 45 години. Всеки един от тези, които станаха носители на премията, има принос в развиването на културата и има християнски качества - благотворителност, съчувствие, безкористност, достолепие и така нататък ", сподели Великият приор на България акад. Румен Ралчев. Призът съставлява статуетка боец, основана от скулптора Спас Киричев, и специфична грамота.

Севар Иванов е петият лауреат на премията " Андрей Баташов ", която се връчва от 2018 година Преди него носители са актьорите Владимир Зомбори, Йордан Ръсин, Бойко Кръстанов и Филип Буков.

" Андрей Баташов беше първият популярен церемониалмайстор на Ордена на рицарите тамплиери в България. Той бе човек, който в самото начало на основаването на Ордена влезе в него. Андрей не разполагаше с големи средства и по тази причина правеше благотворителни постановки, като приходите от тях даряваше на Ордена. Когато се разболя, ние, братята, събрахме 72 000 лв. и ги дадохме в " Токуда ", с цел да заплатим за лекуването му, което за жалост приключи съдбовно. Но по този метод спасихме жилището на починалата му майка Теодора, който беше заложен, с цел да се лекува ", описа акад. Румен Ралчев.



Андрей Баташов беше първият популярен церемониалмайстор на Ордена на рицарите тамплиери в България

Севар Иванов е роден на 23 декември 1993 година в София. Завършил е Национална търговско-банкова гимназия с профил банково дело с френски език, а по-късно – актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Носител е на премията „ Най-най-най “, която се присъжда годишно на най-талантливите студенти в Театралната академия от техните сътрудници.

Севар бе и част от трупата на Младежкия спектакъл „ Николай Бинев “. Иванов прави мощна роля като Дориан Грей в спектакъла по романа на Оскар Уайлд „ Портретът на Дориан Грей “ на режисьора Стайко Мурджев.

Изпълнението донесе на надарения актьор номинация за театралната статуетка „ Икар “ на Съюза на артистите в България за най-хубава водеща мъжка роля. През 2022 година Севар Иванов получи „ Икар “ за поддържаща роля за играта си като Агатон във „ Федра сияйната “ под режисурата на Бойка Велкова.



Севар Иванов се е снимал в редица игрални филми и сериали: „ На границата “ на Станимир Трифонов, „ Следвай ме “ на Дочо Боджаков, „ Имало една война “ на Анри Кулев и други Влиза в облика на Васил Левски в документалната лента на Камен Воденичаров „ 105 минути София “ и по този начин става най-младият артист, основал облика на Апостола на екрана.

Младият артист е докторант в катедра „ Медии и публични връзки “ в УНСС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР