Млади египетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в

...
Млади египетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в
Коментари Харесай

Eгипетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в България

Млади египетски лешояди от eвропейски зоопаркове ще бъдат освободени в България посредством метода на изкуственото гнездо. На 10 август екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) и Зелени Балкани настани два млади египетски лешояда, излюпени на затворено, в особено приспособено за задачата гнездо наоколо до Маджарово.


Двата лешояда са дарени от зоопарковете в Прага и Злин по линия на програмата за размножаване на типа към Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Те бяха докарани персонално от координатора на програмата – Антон Вайдл и Директора на Зоопарка в Прага – Мирослав Бобек. Експерименталният способ – „ хакинг “ – пригаждане към дивата природа на птици, излюпени на затворено, чрез изкуствено гнездо, има за цел да подкрепи дивата популация на международно застрашения египетски лешояд на Балканите.



Преди настаняването в изкуственото гнездо, на двата млади египетски лешояда са сложени сателитни предаватели, с цел да бъдат следени напредванията им след освобождението и по време на първата им миграция към Африка. На събитието участваха представители на Регионалната ревизия по околна среда в Хасково. Дейността беше добра опция за предаване на опит за слагане на предаватели и други полеви способи на сътрудници и доброволци от други страни (Франция и Македония).

Адаптационната волиера (хак) е построена в естествена скална ниша, населявана преди години от двойка египетски лешояди. Тя е заградена с олекотена структура с мрежа и снабдена с тръба, през която ще се подава храна и вода на птиците в нея, с цел да не виждат хората, които се грижат за тях. Поставена е и камера за видео наблюдаване, с цел да може екипът да следи от близко държанието на младите лешояди, който ще останат в хака в продължение на 10-20 дни. През идващите няколко години се чака волиерата да приюти по този метод най-малко общо 10 птици.



Методът изисква още и самото отваряне на вратата на хака да остане неусетно от египетските лешояди. Времето, в което това ще се случи, е определено да съответствува с времето, когато дребните на двойките египетски лешояди, намиращи се в региона, ще изоставен дивите гнезда и ще стартират да се учат да летят.

Подходът предлага социализиране на птиците, излюпени на затворено и минали през адаптационен интервал, с другите египетски лешояди. Близо до мястото на хака е ситуирана и площадка за поддържане, на която младите птици елементарно ще намират безвредна храна. Източните Родопи са ядрото на популацията на египетския лешояд на Балканите, като са дом и на най-голямата популация на белоглавия лешояд в страната, което също ще способства за по-бързото адаптиране на освободените птици.

Проведената активност е част от 5-годишна пробна стратегия за интензивно подкрепяне на сериозно застрашената популация на египетския лешояд на Балканите за увеличение на гнездовия триумф и оцеляемостта на младите човеци. Тя сеизвършва от екип на Българско дружество за защита на птиците и Зелени Балкани в границите на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “, който сплотява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР