Млади активисти постигнаха голяма победа в случай на изменение на климата в Монтана

...
Монтана нарушава правата на младите хора с политики, които забраняват
Коментари Харесай

Монтана нарушава правата на младите хора с политики, които забраняват на държавата да взема предвид последиците от изменението на климата, когато преразглежда проекти за добив на въглища, добив на природен газ и други изкопаеми горива, каза щатски съдия в понеделник.

Решението на съдия Кати Сийли в Хелена бележи голяма победа в първото водено от младежи дело за климата, достигнало до съдебен процес в САЩ, и може да повлияе на подобни случаи в цялата страна.

В решението си Сийли каза, че емисиите на парникови газове в Монтана са е доказано, че е „съществен фактор“ за причиняване на климатични въздействия върху околната среда на Монтана, увреждайки младите ищци.

16-те ищци заведоха дело срещу Монтана през 2020 г., когато бяха на възраст от 2 до 18 години, твърдейки, че държавата разрешава проекти като въглища и Производството на природен газ изостри климатичната криза, въпреки изменението от 1972 г. на конституцията на Монтана, изискващо държавата да защитава и подобрява околната среда.

Сийли каза, че ищците имат „фундаментално конституционно право на чиста и здравословна околна среда.“ Тя каза, че политиките които забраняват на държавните агенции да вземат предвид въздействието върху климата и емисиите, когато одобряват проекти за изкопаеми горива, са противоконституционни.

В процес през юни младежите твърдяха, че въпреки рядкото си население Монтана е отговорна за огромен дял от глобалните емисии. Щатът е основен производител на въглища, петрол и газ, които се транспортират другаде, а също така е дом на тръбопроводи и друга инфраструктура, необходима за транспортирането на тези горива.

Няколко от младите ищци застанаха на позиция по време на процеса и разказаха подробно как климатът промяната е повлияла на живота им.

Водещият ищец Рики Хелд, 22, свидетелства, че сушите са оставили „мършави крави и мъртви добитък“ в ранчото на нейното семейство в източна Монтана, а горските пожари са накарали пепелта да падне от небето.

Държавата твърди, че че политиката за климата не трябва да се определя от съдилищата и ищците не са доказали, че глобалната криза може да се дължи на сравнително малките емисии на Монтана.

Говорител на офиса на главния прокурор на Монтана в понеделник нарече решението „абсурдно“ и Сийли е „идеологически съдия, който се наведе, за да позволи на делото да продължи напред“.

Държавата планира да обжалва, каза говорителят.

Джулия Олсън, адвокат на Тръста на нашите деца, която представляваше младите хора, нарече решението „огромна победа за Монтана“ и каза, че е вероятно подобни решения да последват в различни щати.

Майкъл Джерард, директор на Центъра за изменение на климата на Сабин в юридическия факултет на Колумбия, каза, че констатациите на Сийли включват, че изменението на климата е сериозна заплаха за здравето и околната среда, може да „се превърне в вдъхновение“ за съдебни дела в щати с подобни конституционни разпоредби и да направи по-трудно за ответниците да отхвърлят опасенията за климата.

Това е „най-категоричното решение относно изменението на климата, издавано някога от всеки съд“, каза той.

Делото беше едно от няколкото водени от младежи дела за климата в САЩ Дело от млади хора в Хавай срещу Министерството на транспорта на щата е насрочено за разглеждане през следващата година, което го прави второто в страната, за да го направят. Дело срещу правителството на САЩ беше възобновено през юни, след като беше отхвърлено от 9-ия окръжен апелативен съд на САЩ през 2020 г.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР