Младежката програмата на WWF България – Panda Labs посвещава новия

...
Младежката програмата на WWF България – Panda Labs посвещава новия
Коментари Харесай

Panda Labs на WWF изследва бъдещето на природата

Младежката програмата на WWF България – Panda Labs посвещава новия си учебен срок на „ Бъдещето на природата “ в търсене на зелени нововъведения, технологии и решения. Семестърът е седми по ред в просветителната стратегия на природозащитната организация и притегля младежи с ползи към опазването на околната среда и предприемачеството. „ В рамките на двата хакатона от семестъра – „ Устойчив метод на живот “ и „ Иновации за индивида от природата “, над 100 участника от цялата страна на възраст до 25 години ще работят върху основаването на нови устойчиви бизнес артикули и услуги, заимствани от природата. С помощта на опитни ментори младежите ще търсят новаторски решения за това по какъв начин хората да живеят в естетика с природата. Именно това е огромната цел на WWF и бъдещето, към което се стремим “, коментира Виктория Табакова, специалист „ Младежка ангажираност и юношески политики “ във WWF. Първият от двата хакатона приключи сполучливо с вдъхновяващи лекции за провокациите пред опазването на предпазените територии в България, сесии с  устойчиви практики от български стартъп компании и способи за генериране на новаторски хрумвания. Той мина със специфичното присъединяване на старши специалиста „ Политики биоразнообразие “ във WWF България Катерина Раковска. Тя показа работата на организацията, ориентирана към опазването на предпазените територии в страната и сложи пред участниците един от екологичните проблеми, по който тимовете търсеха решения. Става въпрос за основаването на артикули и услуги за гости на естествени паркове, паркови или общински администрации за понижаване на  отпечатъка на всеобщия туризъм в предпазените територии. Участниците разполагаха с два дни за работа над своите решения. За да стигнат до финала, хрумвания на тимовете трябваше да отговорят на няколко критерия – да вземат решение действителен екологичен проблем и в същото време да бъдат новаторски, използвани и изпълними. Идеите в хакатона „ Устойчив метод на живот “ затрудниха оптимално експертно жури, само че в последна сметка то избра трите отбора-финалисти:
Отбор „ ПНВ-БиоТоп “ с концепция за създаване на релакс зона в междублоково пространство с кафене, библиотека и растения, които понижават въглеродния отпечатък в градовете; Отбор „ Зелена калинка “ с услуга за озеленяване на междублоковите пространства ии създаване на компостери и слънчеви беседки; Отбор „ БИЛКА “ с приложение, в което можем да забележим какъв вид застрашена територия приближаваме, да получаваме забавни обстоятелства за териториите и типовете в тях, както и скъпа информация за опазването им.
Отбор „ ПНВ-БиоТоп “ и тим „ Зелена калинка “ ще продължат присъединяване си в учебен срок „ Бъдещето на природата “ като се включат в мастър клас през май. По време на мастър класа тимовете ще се срещнат с подбрани лектори - специалисти, учени, бизнесмени, и ще получават препоръки и упътвания от опитни ментори, с цел да доразвият своите решения. Отборите-финалисти ще се състезават за стартово финансиране от 7 000 лева за първични проби на бизнес концепциите и основаване на първообраз.  
Младежката иновационна стратегия на WWF България – Panda Labs започва през 2021 година и в границите на три години над 550 младежи от цялата страна взеха присъединяване в хакатони, отдадени на значими екологични  и обществени тематики, свързани с водата, климатичните промени, градската среда, храната, подвижността и други Програмата Panda Labs се осъществя с дейната поддръжка на Фондация „ Америка за България “ и Kaufland България .
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР