Младата изследователка на фолклора, позната на читателите от романа Бабо,

...
Младата изследователка на фолклора, позната на читателите от романа Бабо,
Коментари Харесай

Магическият свят на една стара лечителка от село Горни праг

Младата изследователка на фолклора, позната на читателите от романа " Бабо, разкажи ми спомен ", идва в потъналото в цъфнали бадеми селце Горни предел, сгушено под антично тракийско светилище в последните дипли на Източните Родопи. В този обаятелен, само че друг от познатия й свят, скътал секрети, излъчени през поколенията от незапомнени времена, тя е топло посрещната от локалните поданици. Сред тях най-ярко изпъква остарялата лечителка баба Ега. Своенравната баячка впечатлява освен с острия си език, само че и с мъдростта на изреченото. А нейните билки " светци " и чудати ритуали като че ли са побрали цялото знание на народа ни освен за лечителството, само че и за най-важните въпроси на битието.

Първоначално скептична към заниманията на старата жена, скоро основната героиня е мощно заинтригувана от нейния вълшебен свят. За това способстват домакините й: психоложката Цвета и родителите й - занимателният чичо Тодор и сърдечната вуйна Надка, както и срещите й с колоритния траколог професор Радев и неговия помощник, и с хора, на които лечителката е помогнала. Младата жена осъзнава, че в знанията и уменията на баба Ега са съхранени лечебни практики и вярвания още от времето на далечните жители на тези земи. Знание, прикрито в мълчанието на Древна Тракия.

Първите представяния на книгата ще се състоят в София на 26 ноември от 18.30 ч. в Книжен център " Гринуич " и в Пловдив на 3 декември от 18 ч. в книжарница " Хермес " - Централ. По време на Коледния панаир на книгата в София писателката ще раздава подписи на щанда на ИК " Хермес ", а през идната година срещите с читатели ще продължат и в други български градове, научи ДУМА от издателите.

Ивинела Самуилова е родена в Севлиево, приключва езикова гимназия с испански и британски език във Враца, а по-късно - магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има редица спомагателни квалификации и образования, измежду които публицистика и логика на психиката. Романите й " Животът може да е знамение " и " Къде отиваш, пътнико? " завоюваха първо и второ място в националния конкурс " Книгата, която ме въодушевява ". Романът " Жената, която търсеше любовта " бе почетен с наградата " Носител на всенародната обич " в състезанието " Копнеж по човечни книги ". " Гатанки от небето " зае четвърто място в литературната конкуренция " Любима книга на България " за 2015 година А романът " Бабо, разкажи ми спомен " бе определен за " Любима книга на България " за 2016 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР