Младата дизайнерка Диляна Матеева представи 12 модела, включени в първата

...
Младата дизайнерка Диляна Матеева представи 12 модела, включени в първата
Коментари Харесай

Рок и поп арт в първата колекцията на младата дизайнерка Диляна Матеева

Младата дизайнерка Диляна Матеева показа 12 модела, включени в първата ѝ публична сбирка Fashion Melody. Тя е въодушевена от женствената грациозност в рока и от лирическите героини в песните от края на 80-те и началото на 90-те години на XX в., съобщи кореспондент на БГНЕС.

Матеева описа, че родителите ѝ се занимават със напълно разнообразни неща, само че баба ѝ била художник и точно тя е насочила преди години към изкуството.

„ Аз развих по-специален афинитет към поп арта и рок музиката. Съчетах две обичани неща в едно. Всичко в сбирката ми е правено на ръка, което лишава повече време в сравнение с една конфекция. Силуетът на саката и палтата са с подчертана талия. Някои от полите и роклите са многослойни, с цепки или с драпировки. Панталоните са с висока талия и изчистена права линия, при някои акцент в кройката е скъсената предница, която елегантно акцентира глезена. В сбирката имам още пола-панталон, класическо сако, тениски с ръчно рисувани картини в жанр поп арт. Те са направени с акварелна техника и са в типичните за поп арта цветове – синьо, алено, жълто и зелено.

При палтата комбинирам два силуета в един – комбинирани са мантия и прав контур, както и мантия с А-силует. В тази сбирка съм заложила и на ръчно направената дантела. Така са направени закопчалките на полите и роклите ”, разкри дизайнерката.

Тя изясни, че при направата на моделите е употребила най-вече естествени материи като коприна, кадифе, еко кожа, вълна, габардин, кашмир, тъй като тези платове придават женственост и класа, като в това време излъчват и неподчинение и независимост.

„ Нарисувала съм женски лица, които показват страстите, вилнеещи в дамите, както и пера, които са взети от китаристите, с които те свирят ”, изясни Матеева.

Дизайнерката обръща особено внимание и на шапките като аксесоар. Колекцията включва черно бомбе, което е въодушевено от соло китариста на Guns N’Roses – Слаш. Друга шапка е с необятна външна страна, която изобразява часовник с червен циферблат и стрелки от червени пера.

Преподавателят на дизайнерката в Националната художествена академия проф. Любомир Стойков сподели, че е щастлив от обстоятелството, че ѝ е преподавал. „ Тя въплъщава новата генерация млади дизайнери, която е образувана вследствие на изобразителното изкуство. Тя е художник, който е огромен плюс за нея. Имала е няколко изяви със свои творби. Едното ѝ присъединяване беше на Sofia Fashion week и „ БГ фешън икона ”. Диляна се стреми да отделя доста внимание и има точно отношение към детайла ”, означи Стойков.

Друг неин учител в академията е Петя Джукелова, която изрази удивление от обстоятелството, че Матеева не е направила компромис с нито един от моделите си и даже е обиколила половината свят, с цел да си набави платовете за моделите и сподели, че е показала огромна храброст като е комбинирала материи с разнообразни дебелини и по този начин се обрисува като модернист.

Пред младата дизайнерка следва присъединяване в конкурсната стратегия на Sofia Fashion week и показване на друга част от новата ѝ сбирка на Латинската седмица на модата в Атина в интервала от 1-4 ноември. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР