Млада полярна мечка със заклещен в устата ѝ метален буркан

...
Млада полярна мечка със заклещен в устата ѝ метален буркан
Коментари Харесай

Полярна мечка се задави с кутия

Млада полярна мечка със заклещен в устата ѝ железен буркан с кондензирано мляко пристигнала за помощ в село Диксън в северната част на Красноярския край.

Мечката ще бъде избавена от московски ветеринарни лекари.

За случая заяви ръководителят на Росприроднадзор Светлана Радионова, представена от Би Би Си, съобщи

"Необходимо е да спасим мечката, която е на прага на гибелта. Спешно привикваме съвещание на работната група ", написа тя в канала си в Telegram и разгласява фотоси.

Според нея още в сряда ще дойдат ветеринари от Москва, с цел да оказват помощ на животното.

"За да се махне кутията, животното би трябвало да бъде обездвижено, за което неотложно ще издадем позволение. Ще създадем всичко допустимо, с цел да спасим мечката ", добави тя.

Диксън е населено място от градски вид в Таймирски долгано-ненецки регион на Красноярския край, едно от най-северните селища в Русия, с население 513 души (по данни от 2021 г.). Сметищата и депата за железни боклуци в полярния район са един от огромните проблеми, които съветските управляващи се пробват да решат от години.

Работната група към Росприроднадзор, за която приказва Радионова, е основана през ноември 2019 година Основната ѝ цел е да рехабилитира осиротели полярни мечета. Групата се състои от 14 души - представители на научни институти, Московския зоопарк, WWF и Росприроднадзор.

"Всички дейности са ориентирани към опазване на животните в дивата природа, без да се вреди на живота и здравето на хората и животните ", съобщи пред РИА Новости Татяна Кузнецова, шеф на един от отделите на Росприроднадзор.

Според нея възходящият брой случаи, изискващи намесата на групата, е обвързван с възходящото човешко наличие в Арктика, както и с изменението на климата, което води до по-чести излети на диви животни до хората.

Миналата година имаше най-малко два случая, които изискваха намесата на групата.

"Първо имаше мече на остров Болшевик. Мечето идва като бебе при златотърсачите, които стартират да го хранят. Когато пораснало, мечето станало опасност за хората, с които живеело, и било невероятно да бъде върнато в естествената му среда, защото не запомнило по какъв начин да си търси храна единствено и привикнало да я получава от човешки ръце. Беше решено да я вземем от селището и да я заведем в московския зоопарк ", споделя Кузнецова.

Друго мече е хванато в Якутия - то попаднало в населено място, откакто е минало повече от 2500 км от брега.

"Никога до момента не са навлизали толкоз във вътрешността в сушата и с цел да се изключи опасността за локалните поданици и да се разбере дали животното е крепко, беше решено да го извадим от природата ", сподели Кузнецова. Мечето също е изпратено в зоологическата градина в Москва.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР