Митрополит Йосиф реагира остро на решението на деветимата свои събратя

...
Митрополит Йосиф реагира остро на решението на деветимата свои събратя
Коментари Харесай

Дядо Йосиф остро: Комунизмът няма място в Църквата

Митрополит Йосиф реагира остро на решението на деветимата свои събратя от Светия Синод да се отнеме правото на глас на жителите и на духовниците от разнообразни епархии да вземат участие в избора на нови владици. Митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия изпрати особеното си мнение и упорства Синодалната разпоредба, призната преди дни да бъде анулирана, тъй като нарушава Устава на Българската православна черква. Дядо Йосиф не е склонен и с касирането на избора за Сливенски митрополит от Синода и с избирането на нов епископ по нови правила, взети преждевременно.

" От достигналите оповестени документи на Св. Синод и откритите нарушавания по процедурата на извършения избор, докладвани в съвещание на Св. Синод и незабавно взетото решение от митрополити-членове на Св. Синод, мисля, че касирането на избора, който е към момента в процедура и увереността ми, че обвиняването на гласоподавателя за действието на получилия най-вече гласове свещеник, е преждевременно, недоказано и безконтролно.

И още, виновността, в случай че има такава е доста строго осъдена, която епископът в недружелюбност не заслужава. Ами, в случай че в съд той потвърди и аз го провокирам той да повдигне сходен съд против клеветника, тогава по какъв начин Св. Синод ще гледа в очите нашия другар, за който Св. Синод толкова пъти твърди православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е заслужен да бъде свещеник и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен. Тогава???!!! ", написа засегнат митрополит Йосиф.

" Заради това ли няколкото митрополита избързаха да извършат второ безконтролно решение, " като съобрази, че е налице необходимост " т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, тъй като, в случай че отложим  попадналата ни опция, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се осъществен скоро. Не е загадка, че дори и в Америка се знаят имената на двамата фактори, единият в Св. Синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха нужните гласове, за което приветствам смелите 42 гласоподаватели от Сливен за смелостта и дръзновението ", разкрива владиката.

" А що се касае до Синодалната разпоредба, която е комунистическа външност в нашия Устав на БПЦ-БП., Господ да ни пази до идващия Църковно-народен събор, когато нашата Епархия в Съединени американски щати, Канада и Австралия ще увери делегатите да се отстрани от Устава,

тъй като Задграничната ни епархия зад океана най-вече пострада от тези Синодни наредби, които разцепиха единната истинска епархия на незабравимия дядо Митрополит Андрей на три епархии и спомогнаха посредством низвергнатия Кирил Йончев и нашите пратеници посредством Синодалните наредби без избори и Устави да бъдат изпращани и назначавани от Св. Синод в Акронска епархия, а след това и в Ню Йоркска и за запаса даже в измислената Детройтска епархия хора неуки за мисионерска задача. 

Добре е да се знае, че след назначението ми за Митрополит в Ню Йорк от Св. Синод, заради правосъдните американски условия в Ню Йорк, аз бях наново избран отново за легален каноничен митрополит, с помощта на което епархията завоюва апелативния съд и опазих парцелите ни в Ню Йорк да си бъдат наши, което ни струваше 500 хияди щатски долари ", споделя още дядо Йосиф. 



Според него свещениците и изключително миряните обезателно би трябвало да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. " Синодните наредби са нездравословни за духовния ни живот. Св. Синод би трябвало да разбере това един път вечно и да анулира на идващото си съвещание този зложелател на духовния ни живот в епархиите - Синодните наредби! 

Жива черква има там, където има положителни енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И по какъв начин не могат да схванат нашите митрополити, че без дейни енориаши-миряни ние сме мъртви ", счита владиката.

" С възприятие на примирение молим да произнесем дружно всепобедното " ПРОСТЕНО-ПРОСТИ " и сме с вяра за Вашето братско схващане и проявена мъдрост, Ваше Светейшество и Ваши Високопреосвещенства, членове на Св. Синод, като върнете правата на всички ни в Устава на БПЦ-БП ", споделя митрополит Йосиф.

Докато патриарх Неофит към момента е в болница и се бори за живота си към този момент четвърти месец, 9 от общо 12 митрополити, които вземат участие в съвещанията на Синода, взеха решение да одобряват противоречиво решение и да трансформират разпоредбите за избор на нови владици. Това докара до ерес в Светия Синод и породи опасения, че в управлението на църквата нескрито излизат другите лобита и ползи.

А това е знак, че Негово Светейшество от дълго време не е в положение да управлява църквата и че архиереите се готвят да изберат освен нов Сливенски митрополит, само че и постилат нови правила за избор на идващ патриарх.

На съботно съвещание на Синода на 24 февруари, болшинството от членовете на Светия Синод гласоподава Синодална разпоредба, която на процедура ревизира Устава на Българската православна черква и връща църквата 15 века обратно. Това е по този начин, тъй като митрополитите, които одобриха новите правила, взеха решение да анулират демократичните избори в църквата с присъединяване на миряни и клирици от епархиите, като се позоваха на църковни правила от 4 и 5 век от н.е. Синодът реши, че отсега нататък единствено той ще избира владиците без присъединяване на жителите и на духовници от съответната епархия.

Засега това значи, че на 13 март в синодалния параклис „ Св. цар Борис-Михаил ” новият Сливенски митрополит ще бъде определен единствено от митрополитите всред 10 епископи, избрани от Светия Синод. Най-вероятно патриарх Неофит няма да взе участие в гласуването, в случай че не изпрати своя глас посредством акредитиран представител. Не се знае и дали Американският епископ Йосиф ще пътува до България. Със сигурност в избора би трябвало да вземат участие 12 митрополити, които се намират в България. Членовете на Синода общо са 15 с патриарха, само че единият трон е незает, защото Йоаникий Сливенски умря, по тази причина сега са 14.



В случая Синодалната разпоредба е гласувана от Синода, а с цел да се промени уставът би трябвало да бъде призован събор. Странното решение на Синода, взето на 24 февруари, съответства с 11-годишнина от избора на дядо Неофит за Български патриарх.

Повод за решението на деветимата синодални старци станаха разногласията към избора на нов Сливенски митрополит. Освен това Синодът касира избора на нов епископ и реши, че би трябвало да има нов избор по нови правила. Владиците разгледали първо писмо от Варненския митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон и въз основа на постъпилите в период тъжби решили да касират извършения епархийски избор на 18 февруари 2024 година в Сливен.

Там гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. Те събраха изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове на епархийските гласоподаватели. Тогава в Сливен гласоподаваха 42-ма гласоподаватели от седемте духовни околии - за общо 10 епископи от БПЦ. Местният събор бе призован след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше отпред на епархията в продължение на 44 години.

След което болшинството от владиците приели и Синодална разпоредба за избирането на епархийски митрополити в бъдеще. „ За ” приемането на текста на наредбата са дали своят вот деветима: Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий и Доростолски Яков. „ Против ” приемането на наредбата и с изключително мнение са били трима владици: Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.

Синодалните старци, които желаеха да анулират демокрацията, се позоваха на правила от Лаодикийския събор от 343 година и от Картагенския събор от 419 година Тези правила гласят, че „ Епископи за началстване в църквата да се слагат (избират) по решение на митрополията и на епископите от региона, и то такива, които от дълго време са изпитани и в словото на вярата, и в правия си живот ” и „ Да не се разрешава национална навалица да избира ония, които следва да бъдат ръкополагани в свещенство. ”

В същото време тримата несъгласни Гавриил, Серафим и Даниил изпратиха остро писмо до събратята си в Синода и ги упрекнаха в жестоко потъпкване на Устава на църквата. Те упорстват, че въпросната синодална разпоредба е в жестоко несъгласие с Устава, който планува присъединяване на клир и народ в епархийския избор. Според Гавриил, Серафим и Даниил задачата е не избор на почтени съгласно евангелските и канонически критерии митрополити, а избор по користолюбие.

Тримата пишат, че препоръчаните промени в изборната система в църквата „ са толкоз радикални, че изискват спокойна, премислена, аргументирана, систематична работа от Църковен събор с висока степен на представителност и необятно публично доверие. Такива промени следва да бъдат съветвани с водещи експерти в региона на каноничното, църковното и гражданското право, както и да имат поддръжката на членовете на БПЦ-БП в нейната цялост, а не да се трансформират в причина за разделения и сексапил измежду вярващите. ”

Владиците питат останалите деветима сътрудници в Синода: „ Кому беше нужно точно в този миг, до момента в който Негово Светейшество се намира в болница, в негово неявяване да бъдат предлагани сходни промени в изборната система на БПЦ-БП? ”

Несъгласните остро декларират, че се основава извънредно рисков казус, който слага под въпрос правната сигурност на цялата Църква и легитимността на нейните органи на ръководство пред страната. Според тях БПЦ се компрометира и в интернационален проект и пред целия православен свят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР