Митрофанова изкачи върха сама, придружена от представители на дипломатическата мисия,

...
Митрофанова изкачи върха сама, придружена от представители на дипломатическата мисия,
Коментари Харесай

Митрофанова изкачи Шипка сама, поднесе венец за 146-та годишнина от боевете

Митрофанова изкачи върха сама, съпроводена от представители на дипломатическата задача, защото не е била поканена публично от българските управляващи предходната седмица, когато се състоя честването. Тя не е получила покана нито от президента, нито от държавното управление или локалната власт, научи Dir.bg.

От посолството акцентират на страницата си във Facebook, че защитата на Шипченския проход от 21 до 26 август 1877 година, по нов жанр, е една от най-героичните страници на Руско-турската Освободителна война.

Снимка: Посолство на РФ

Шест дни съветските бойци и българските опълченци отбиват непрекъснатите офанзиви на турските войски и трансформират прохода в непревземаема цитадела, " затворена врата за настъплението на турците към Северна България и отворена врата за победния поход на съветската войска към Цариград ". Победата при Шипка и Шейново се трансформира в заслужен край на Шипченската епопея.

Снимка: Посолство на РФ

На връх Шипка и в полето при Шейново съветските полкове и българските дружини губят 11 000 души, а по време на зимното шипченско стоене от заболявания и преохлаждане умират над 9 000 души, пишат още от посолството на РФ.

България означи годишнината от Шипченската епопея на 21 август, когато на върха пред паметника-костница беше президентът Румен Радев. В словото си той разгласи Трети март за " алената линия на нашето самообладание, която националното придвижване няма да допусне да бъде заличена ", във връзка желанието на ръководещите да сменят националния празник с промени в Конституцията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР