Митологията е цялостна фантастична наука, оставяща писмени следи за съществуващи

...
Митологията е цялостна фантастична наука, оставяща писмени следи за съществуващи
Коментари Харесай

Мита за Артемизион – храмът на Артемида в Ефес

Митологията е цялостна фантастична просвета, оставяща писмени следи за съществуващи герои, същества и божества в едни далечни, само че славни времена.

Древногръцките легенди дават на човечеството най-богатите велики разкази с цветуща символика и многообразие от характери, поучения и обрати. Някои митични истории са засвидетелствани посредством монументи. Те са скулптури, които в предишното са били посвещавани на велики богове, богини или герои, дали своя принос за народите посредством прочут героизъм.

Храмът Артемизон е един от тези монументи, които били построени в символ на респект и поклонение. Тази свещена историческа скулптура е била обвързвана с името на богиня Артемида.

Какво гласи митът за Артемизон

Древногръцките митове гласят, че построяването на град Ефес е дело на амазонките. През 560 година прочие Хр. Крез упълномощил на Кносос и сина му Метаген да построят храм, който да е в респект на богинята на луната, настойничка на девойките и животните. В Гърция тя била известна под името Артемида.

Построеният храм се считал за третото от седемте чудеса на света. Той е представлявал и най-огромният древен храм през това време. Паметната сграда за Артемида е била една от най-възхитителните гледки за античните нации. Размерите на храма превъзхождали Партенона – платформата му била 131 на 79 метра.

Конструкцията имала за основа 120 мраморни колони високи 20 метра. Материалът, от който е повдигнат храмът на Артемида, е бил бял мрамор. Вътре в него е била издигната скулптура на богинята Артемида, висока към 2 метра. Тя била направена от сребро, злато, черен камък и абанос.

 Храмът на Артемида в Ефес

През 356 година прочие Хр. Артемизон бил запален и погубен до основи от Херострат. Неговата цел била да извърши действие, с което да си обезпечи популярност. Малко по-късно Александър Велики възстановил храма, само че той просъществувал едвам до 3 век сл. Хр.

Тогава почнало западането на целия град Ефес. Вследствие той дружно с храма били разграбени от готите. След това последвало наводняване, което предизвикало още по-съществени вреди.

Към наши дни единствената диря, останала от храма на Артемида, е една от мраморните му колони от повторното възобновяване на храма.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР