Митата се превърнаха в основно оръжие в международната политика на

...
Митата се превърнаха в основно оръжие в международната политика на
Коментари Харесай

Тръмп въвежда мита за целия внос от Мексико заради нелегалната миграция

Митата се трансфораха в главно оръжие в интернационалната политика на Тръмп.

Четири пети от износа на Мексико е ориентиран към Съединени американски щати и дава отговор за 28% от Брутният вътрешен продукт на страната. Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че от 10 юни постанова мита от 5% върху целия мексикански импорт към Съединени американски щати, в случай че Мексико не постави доста по-сериозни старания да спре незаконната имиграция. Митата ще се усилват всеки месец и при започване на октомври ще доближат 25%, в случай че не се стигне до разрешаване на казуса, оповестява Bloomberg. Тръмп навлиза съществено в предизборна акция за изборите през 2020 година, само че сегашният му ход разгневи както демократите, по този начин и личната му Републиканска партия, написа Financial Times. В същото време опасността за търговски мита заради миграционни въпроси заплашва предоговорената договорка за NAFTA.

Пазарите предстоящо реагираха отрицателно на новината - акциите в Азия и Европа се намалиха в петък, а петролът продължи да поевтинява поради покачването на комерсиалното напрежение. Мексиканското песо се обезцени по отношение на $, а японската йена, която се приема от вложителите като леговище, нарастна.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сериозна опасност

Тръмп разгласи, че митата ще работят, до момента в който миграционната рецесия не се " позволи от мексикански дейности, за чиято успеваемост ще съдим ние (американците). " Американският президент в допълнение заплаши, че за всеки месец, през който незаконната имиграция към Съединени американски щати от Мексико не е овладяна, ставката на митата ще се усилва с по още 5%. По този метод до 1 октомври може да се стигне до мита от 25% върху целия мексикански импорт към Съединени американски щати.Четири пети от износа на Мексико е ориентиран към Съединени американски щати и дава отговор за 28% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Губещи ще бъдат стопанските системи и на двете страни, като се чака, че американските вносители ще поемат по-голямата част от митата. Според основния икономист на Bloomberg Том Орлик мярката може да коства на американските консуматори сред 17 и 87 милиарда $ до края на годината според до каква степен се усили ставката. Не на последно място митата ще ударят и петрола - Мексико е третият максимален вносител на недопечен нефт в Съединени американски щати, като приблизително дава отговор за 700 хиляди барела дневно. Новите мита може да накарат американските производители да търсят други доставчици в миг на неустойчивост с петролните доставки.

Опасност за предоговарянето на NAFTA

Президентът на Мексико Андре Мануел Лопез Обрадор е призовал за здравомислие и нерешителност във взаимоотношенията със Съединени американски щати и в петък е изпратил външния министър на страната във Вашингтон, с цел да договаря с администрацията на Тръмп за " решение, удобно и за двете страни ". Въпреки това мексиканският президент по-късно разкритикува Тръмп с думите, че " обществените проблеми не могат да се оправят с налози или наказателни ограничения ".

Заплахата от мита против Мексико рискува да провали един от триумфите на Тръмп като президент - предоговарянето на NAFTA с Канада и Мексико в новото съглашение USMCA. По-рано този месец Тръмп анулира американските мита върху стомана и алуминий върху двете американски съседки в опит да форсира приемането на признатата през ноември предходната година предоговорена договорка. Според президента на бизнес групата " Национален съвет на външната търговия " Руфъс Йеркса сегашният ход е голям удар против бъдещето на договорката: " Това е краят на USMCA! Кой търговски сътрудник може да се довери на тази администрация да почита подписаните покупко-продажби? "

Недоволство и от двете партии

Тръмп употребява изключителните президентски права, които съумя да получи за миграцията по-рано тази година, а не естествените търговски канали. Демократите в Конгреса незабавно започнаха да стачкуват против новата опасност на Тръмп, която се вижда като следващ хлапашки ход, който отчуждава сътрудниците на Съединени американски щати. Заплахата на Тръмп против Мексико също по този начин се дефинира и като част от предизборната акция на президента, откакто към момента не съумява да получи финансиране за стената с Мексико.

Изявлението на американския президент обаче, наподобява, не е било съветвано с водачите на Републиканската партия, като членове на Конгреса и Сената също се оповестиха срещу. Републиканският сенатор Чък Грасли от Айова съобщи, че " това е корист с президентската власт за търговски мита и срещу желанията на Конгреса, който я утвърди в началото ". Грасли прибавя, че поддържа съвсем всички дейности на президента за митата, само че това не е едно от тях.

Погазване на СТО

Това е следващият ход на Тръмп, в който се погазват разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО), само че този път той нарушава разпоредбите и на съглашението, което се пробва да ратифицира колкото се може по-бързо - предоговорената NAFTA. Мита не могат да се постановат с лека ръка, като СТО и NAFTA си имат избрани канали, по които може да се работи за задачата. Като свързва комерсиалните въпроси с миграцията, Тръмп в допълнение уронва освен престижа на интернационалната комерсиална система, само че и на личните си обещания.

Според старшия помощник в CFR Едуард Алдън " Мексико до този миг преговаряше свободно и с подготвеност по USCMA и се пробва да спомага на Тръмп за имиграцията. Ако митата не бъдат бързо анулирани, това ще унищожи съдействието сред двете страни и двете сфери. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР