Митът, че изяждането или консумирането под каквато и да е

...
Митът, че изяждането или консумирането под каквато и да е
Коментари Харесай

Консумирането на плацента е продукт на най-новата история на човечеството, установиха антрополози

Митът, че изяждането или консумирането под каквато и да е форма на плацентата след раждане от майката е по някакъв метод потребно, няма исторически корени в нито една просвета. Единствено в китайската национална медицина се употребили елементи от плацентата за лекуване на бъбреци, и то при други пациенти, само че и това към този момент не се прави. За сметка на това модата измежду родилките, тръгнала от Съединени американски щати преди по-малко от 50 години, към този момент се популяризира из целия развъртян свят.

Това откриват в серия от изследвания антрополози от Университета в Невада, представени от списанието QZ. Те проучват медицински журнали от 19 век насам и изследват локалните детеродни обичаи на 179 общества по света, като на никое място не откриват доказателства за хипотетичните изгоди от потреблението на плацента, нито пък че е забравена процедура от предишното, както настояват част от бранителите на концепцията.

Застъпниците настояват, че поглъщането на краткотрайния орган от родилата жена ще й помогне против вероятната постродилна меланхолия, както и като богат източник на желязо и потребни съставки за кърмата. В Съединени американски щати компании оферират услугата да трансфорат самостоятелната плацента в капсули като хранителна добавка за първите седмици след раждането. Има и предписания по какъв начин да се сготви или да се употребява сурова.

Към момента има общо 742 компании и лечители, които оферират приготвянето на плацента за консумация в международен мащаб - от Съединени американски щати и Англия до Хонконг, Южна Корея и Австралия. Освен в Съединени американски щати, изяждането на плацентата към този момент се практикува от ден на ден и в Австралия и някои страни от Европейски Съюз, открива изследването.

Основният мотив в поддръжка на теорията, и той е реалност, е, че множеството бозайници с изключение на хората изяждат плацентата след раждането. Това обаче не значи, че на човешките дами това им е належащо, нито че в миналото е било процедура, уверени са антрополозите от Невада. Всъщност концепцията за вероятни изгоди по образеца на останалите животни в класа се загатва за пръв път в вестник от 1902 година, а първият записан опит е от 1973 година в Северна Америка.

Учените не са сигурни по какъв начин се е стигнало до този опит, нито за какво в този момент се популяризира модата, поради че към момента няма никакви научни потвърждения за нея.

И английският Роял колидж по акушеро-гинекология неведнъж предизвестява дамите да не се подвеждат, тъй като проучванията досега не демонстрират никакви позитивни резултати върху физическото или психическото здраве на дамите. Първите резултати от нов огромен английски опит по въпроса не регистрират и по никакъв метод да се отразява на равнищата на желязо в кръвта. Междувременно обаче в Съединени американски щати се усилват случаите на инфекции при бебета, пристигнали от капсулите.

" Истинската причина, поради която го направих, е, с цел да потвърдя, че съм част от това ново общество на дами, които не се опасяват от природата си и телата си ", разяснява млада майка в материал по тематиката в " Нюзуийк " от 2015 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР