Мистично усещане за нечие деликатно духовно присъствие облъхва зрителите, които

...
Мистично усещане за нечие деликатно духовно присъствие облъхва зрителите, които
Коментари Харесай

Петко Петков - Ломски открива изложбата си Полета” във Варна

Мистично чувство за нечие внимателно духовно наличие облъхва феновете, които се вгледат в творбите на Петко Петков - Ломски.

Така е и в новата галерия на обвързвания с Варна художник, който в последните години живее и твори в родния си Лом. Тя е експонирана в Зала „ Ателие Георги Велчев “ на Художествения музей „ Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна.

Представя 25 нови творби маслена живопис върху платно, всички основани особено за това посещение.

Петко Ломски ще пристигна във Варна за откриването на изложбата на 9 март (четвъртък) от 18:00 . Експозицията може да бъде забелязана до 8 април.

“Ще покажа във Варна картини, рисувани в границите на една-две години - споделя актьорът пред Нина Локмаджиева. - Има някои, по които съм работил доста дълго - месеци и години, има и направени на един мирис. Нарекох тази сбирка “Полета ”, тъй като съм въодушевен от полетата в моя край - Дунавската низина. Това ме е радвало през годините, аз се усещам доста добре тук, изключително напролет и лятото, когато миризмата на полето се носи в близост. Въпреки че, в случай че човек хвърли един взор към картините, ще види фигури в градска среда, като малко от тях имат връзка с полето. Но нарекох изложбата по този начин, тъй като те за мен са някакви полски хора, хора от полето, с него ги свързвам - чисто асоциативна история. Разбира се, има и едно друго поле, което е полето на тяхното лъчение - в другия смисъл на думата, това са междуличности полета, където се пресичат духовните сили на хората, които ги обитават. Двояко и трояко е това, има въздействия на всякакви сили, само че го има и полето в най-обикновения смисъл на думата и то постоянно ме е вдъхновявало. ”


Петко Петков – Петко Ломски е роден през 1958 година в Лом. Завършва Художествената гимназия „ Илия Петров “ в София, а по-късно и Националната художествена академия „ Николай Павлович “ при проф. Иван Кирков със компетентност живопис. Участва в доста общи национални и районни изложения. Има над 10 независими изложения във Варна, чест посетител е в Художествения музей “Георги Велчев ”. Негови картини са владеене на Националната художествена изложба - София, На Софийската градска художествена изложба, на редица държавни и частни галерии в България, както и на частни сбирки във Франция, Швейцария, Германия, Съединени американски щати, Италия.

Изложбата на Петко Петков е отворена за визити от 9 март до 8 април 2023 година в Художествения музей „ Георги Велчев “ на ул. “Радко Димитриев ” 8.

Работно време на музея: вторник - събота от 9:30 до 17:30.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР