Мистерията около смъртта на Алексей Навални се задълбочава. Руски медицински

...
Мистерията около смъртта на Алексей Навални се задълбочава. Руски медицински
Коментари Харесай

Мистерията около смъртта на Алексей Навални се задълбочава: По тялото му имало синини

Мистерията към гибелта на Алексей Навални се задълбочава. Руски медицински служащи са разкрили синини по тялото на опозиционера. Според тях те свидетелстват, че той е бил вързан, до момента в който е получавал спазъм, се споделя в отчет.

„ Новая газета “, високо скъп опозиционен вестник, сподели, че е съумял да се свърже със пандизчия в ИК-3, който сподели, че в пандиза е избухнала „ мистериозна блъсканица “ в нощта преди новината за гибелта на Навални да избухне.

„ Късно през нощта чухме коли да се придвижват към територията на пандиза. Не можахме да забележим през прозорците на килията ни какво съставляват “, описа пандизчията.

Според неизвестен парамедик, също представен от вестника, тялото на Навални е било откарано в регионалната клинична болница в Салехард в петък вечерта.

 „ Обикновено телата на умрелите в колониите се изпращат непосредствено в бюрото за съдебномедицинска експертиза на ул. Глазкова. Но по някаква причина тялото на Арексей беше откарано в клиниката. Като доктор с значителен опит мога да кажа, че такива пострадвания, както ги разказват тези, които са ги видели, се появяват вследствие на гърчове. “

Фелдшерът сподели, че такива синини могат да се появят, в случай че медицинският личен състав се пробва да овладее някой, който изпитва мощни спазми

„ Казаха също, че е имал и синина на гърдите. Но такива, които се появяват по отношение на заобиколен сърдечен масаж “, прибавя източникът.

The Times не може без значение да удостовери или отхвърли точността на информацияга. Всички данни за евентуалната директна причина за гибелта на Навални е разпокъсани и спорни.

Първоначално затворническата работа в Русия съобщи, че той се е почувствал зле, до момента в който се е разхождал.  Лекарите са се пробвали да го реанимират. После подкрепяни от Кремъл канали оповестиха, че гибелта му е резултат от кръвен съсирек, преди да бъде осъществена каквато и да е аутопсия.

Въпреки това, неназован доктор от градската болница в Лабитнанги, говорейки пред MediaZona, хвърли подозрение по отношение на изказванията за опити за реанимация. Той съобщи, че най-близкият незабавен екип е на малко повече от 20 благи от пандиза.

Това значи, че той към този момент е трябвало да е мъртъв преди да стартират опитите за реанимация

Съпругата на Навални, Юлия Навальная, разгласява фотография на нея и брачна половинка й в обществените мрежи в неделя. На него се вижда по какъв начин Навални целува лицето й, до момента в който стоят под чадър по време на концерт. Описанието гласи:

„ Обичам те “.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Юлия Навальная (@yulia_navalnaya)


През уикенда съветските съдилища осъдиха десетки хора, взели участие в бденията за Навални, на затвор.  Съдебната работа в Санкт Петербург съобщи в Telegram, че през събота и неделя е издала присъди на 154 души. Те варират от един до 14 дни за нарушение на съветските закони против митингите. Други получиха санкции до 15 000 рубли (£130).

До неделя вечерта към 387 души са били арестувани в 39 съветски града

Те са взели участие във възпоменателни акции като полагане на цветя на монументи на жертви на политически репресии, съгласно правозащитната медия OVD-Info.

Стана ясно също, че два дни преди Навални да бъде разгласен за мъртъв в мрачния затвор „ Полярен вълк “ в Харп, високо в Арктическия кръг, няколко чиновници от ФСБ са демонтирали или прекъснали някои от охранителните камери и подслушвателните устройства там.

Това не е единственото съмнително събитие към гибелта на опозиционния водач. Удивителна беше скоростта, с която управляващите оповестиха и разясниха нещастието в отдалечения лагер на 1200 благи от Москва, съгласно график, оповестен от Gulagu.net.

Само две минути след часа, в който беше публично обявено, че 47-годишният Навални е починал  затворническата работа пусна нещо, което изглеждаше като квалифицирано известие за пресата.

Четири минути по-късно следен от страната канал на уеб страницата за известия Telegram твърди, че повода за гибелта е кръвен съсирек.

Само седем минути след гибелта на Навални Дмитрий Песков, представителят на Кремъл, разяснява пред медиите случилото се

„ Това бързо установяване на времето може да значи единствено едно нещо “, твърди правозащитната група. „ Всичко е било авансово планувано и координирано, чак до прессъобщението на FSIN. Минута по минута. Секунда по секунда. “

Възможно пояснение даде неназован пандизчия пред Новая газета. Той твърди, че на пандизчиите в „ Полярния вълк “ е било казано в 10 сутринта локално време в петък, че Навални е мъртъв. Това би дало на управляващите повече от четири часа да приготвят отговора си. Той свидетелства, че предходната вечер и през нощта в пандиза са пристигнали транспортни средства.

„ Мисля, че Навални е умрял доста по-рано от оповестеното време “, афишира пандизчията.

Не беше допустимо незабавно да се ревизират тези изказвания. Gulagu.net, учредена от деятелят Владимир Осечкин, има контакти измежду политически пандизчии. Това беше първият уебсайт, който популяризира новината, че Евгений Пригожин, водач на военната компания Вагнер, е набирал чиновници в пандизите.

Както се случи със гибелта на предходни съперници на президента Путин – от Александър Литвиненко, някогашен офицер от разузнаването, токсичен с полоний-210 в Лондон през 2006 година, до Борис Немцов, опозиционен водач, убит пред Кремъл през 2015 година – основни детайлности за гибелта на Навални може и да не изплуват в продължение на известно време.

Допълнителен поврат пристигна, когато стана ясно, че майката на Навални е пристигнала в моргата, където управляващите твърдяха, че е тялото на сина

Тя обаче откри, че трупът не е там. 69-годишната Людмила Навальная и юристът на Навални пътуваха близо 1200 благи от Москва до Харп, където температурите паднаха до минус 28 градуса. Те се оптитаха да посетят затворническия лагер, където той е излежавал 30-годишна присъда.

Това се е случило ден откакто беше обявено, че съветският опозиционен водач е умрял в ареста. Връчен им е смъртен акт и им е казано, че Навални е умрял от „ синдром на неочаквана гибел “. Това е неразбираем термин за сърдечна непълнота.

Служителите на пандиза споделиха на майка му, че тялото му е в морга в Салехард, град на към 30 благи от „ Полярния вълк “. В събота обаче личният състав сподели, че трупът не е там.

„ Алексей Навални беше погубен “, сподели представителят на опозиционера Кира Ярмиш.

Навални е прекарал към 300 дни в наказателни килии преди гибелта си в петък. Той бе подложен на отнемане от сън, отказвани са му медицински грижи и му е давана малко храна.

„ Целият свят знае, че президентът на Русия персонално е дал тази заповед за неговото ликвидиране, както се знае, че Алексей в никакъв случай не се е страхувал от него. Никога не е мълчал. Никога не е спирал да работи. Не би трябвало да се отхвърляме. Това е, което Алексей ни прикани да създадем “, добавя тя.

Властите споделиха, че няма да предадат тялото на фамилията му, до момента в който не приключат следствието на гибелта му

Неговите съдружници упрекнаха следователите, че се пробват да прикрият доказателства, че Навални е бил погубен.

„ Очевидно е, че убийците желаят да прикрият следите си и по тази причина не предават тялото на Алексей, криейки го даже от майка му “, споделиха те в обществените мрежи.

На конференцията по сигурността в Мюнхен в Германия външният министър лорд Камерън от Чипинг Нортън прикани страните от Г-7 да конфискуват активите на Руската централна банка, държани на запад, с цел да платят за възобновяване на Украйна. Той алармира, че Обединеното кралство ще предприеме дейности във връзка със гибелта на Навални. Той също даде да се разбере, че Обединеното кралство може да глоби съветски чиновници в отговор.

Жозеп Борел, висшият представител на Европейски Съюз по външната политика, разгласи, че ще участва на срещата на Съвета по външни работи на Европейски Съюз в Брюксел в понеделник.

„ Министрите от Европейски Съюз ще изпратят мощно обръщение за поддръжка на борците за независимост в Русия и ще почетат паметта на Алекси Навални “, написа Борел в Twitter.

Дълбочината на омразата на Путин към Навални наподобява ненамаляла даже след гибелта му

През нощта чиновници на държавната сигурност отстраниха огромна купчина цветя, оставени в спонтанен храм в Москва. Невъзмутими от засиленото полицейско наличие в събота, хората донесоха нови цветя, свещи и фотоси на Навални. Те ги поставиха на два паметника на жертвите на руския политически гнет, които се трансфораха в център на тъга и яд в съветската столица.

Дори този алегоричен жест беше прекомерно огромен за силите за сигурност на Путин, които се намесиха бързо.

„ Какво правиш? “ — изкрещя една млада жена, до момента в който бе стоварена на земята от половин дузина яки служители на реда.

Други бяха отведени до чакащи полицейски микробуси, ръцете им бяха мъчително извити зад тила. Около 400 души са били задържани на събития в чест на Навални в цялата страна, съгласно правозащитната група Ovd-info.

„ Видях арестите, само че не можех да седнал съм у дома. Сякаш сърцето ми спря през вчерашния ден. Съпругата ми и аз просто не казахме дума два часа и по-късно отидохме да поставим цветя. И през днешния ден също “, сподели Евгений. Той постави цветя със брачната половинка си и си потегли бързо, с цел да не бъде арестуван.

Навални беше зад решетките от януари 2021 година, когато се завърна в Москва от Германия

В европейскта страна тойй прекара месеци, възстановявайки се от съвсем смъртоносно отравяне, за което той упрекна Путин. Той беше наказан по редица политически стимулирани обвинявания, вариращи от машинация до екстремизъм.

„ Той в действителност искаше да се прибере вкъщи. Не мисля, че има някой в света, който би могъл да го убеди да не се връща “, сподели неотдавна пред The Times Мария Певчих, началник на антикорупционната организация на Навални FBK.

Смъртта му е най-мрачният ден за съветското опозиционно придвижване от доста години

И въпреки всичко мащабът на митингите щеше да е доста по-голям, в случай че Навални беше погубен преди десетилетие. Тогава той ръководеше всеобщи митинги против измамите с гласоподаване, които за малко заплашиха да смъкват Путин.

През 2013 година, в символ на възходящото въздействие на Навални, Кремъл беше заставен да го освободи от пандиза малко откакто беше наказан на пет години по обвинявания в машинация. Те също бяха считани за политически стимулирани. По-късно щеше да получи условна присъда. Това беше един от най-големите триумфи на Навални над Кремъл.

Полярният вълк – публично прочут като Поправителен дом № 3 (IK-3) – беше мястото, където Навални дойде на борда на затворнически трен. Той „ изчезна “ от съветската затворническа система за съвсем три седмици. Едно от най-северните и отдалечени заведения в Русия, лагерът е прочут с бруталните си условия. В дълбините на зимата слънцето изгрява за по-малко от два часа към обяд и е пъклен студено. Лятото, когато температурите се покачват, носи рояци комари.

Един някогашен пандизчия разказва, че е бил принуден да се разхожда в двора през зимата, преди да бъде залят с вода

Това гласят свидетелствата, събрани от Олга Романова, публицист, който е основал групата за акция в Русия Но дали изискванията бяха толкоз тежки, че в последна сметка убиха Навални?

Навални изглеждаше в положително въодушевление и външно здрав във видеозапис, сниман по време на явяване в съда ден преди гибелта му. Но няма подозрение, че последствията от отравянето му, съчетани с три години отнемане от независимост, са се отразили върху здравето му.

В отчета си Gulagu.net цитира изказвания, че Навални е прекарал цели четири часа в дребния двор за извършения в петък. Тогава температурата е била към минус 20C. Записите от камерите за видеонаблюдение щяха да потвърдят, в случай че това беше правилно. Това също би изяснило дали той се е върнал пешком до килията си или би трябвало да бъде носен.

Миналият опит демонстрира, че в Русия на Путин тези – и други въпроси към гибелта му – може в никакъв случай да не получат отговор.

Въпреки митингите, гибелта на Навални надали ще докара до някаква значима опозиция против Путин. Той ръководи Русия като президент или министър-председател в продължение на 24 години. Много руснаци не са познавали различен водач.

От началото на войната в Украйна Путин отприщи най-голямата вълна от политически репресии след кървавото ръководство на Йосиф Сталин. Хора бяха вкарани в пандиза по седем години за антивоенни стикери, антивоенни стихотворения и даже, в тази ситуация на локален консултант, за предложение Москва да не организира фестивал на изкуствата за деца, до момента в който бебетата умират в Украйна.

Навална произнесе яростно наказание на режима на Путин в петък от подиума на Мюнхенската конференция по сигурността. Двойката има две деца дружно, Дария, на 23, и Захар, на 15.

„ Искам Путин и всички към него, приятелите на Путин, неговото държавно управление, да знаят, че ще носят отговорност за това, което са предизвикали на нашата страна, на моето семейство и на брачна половинка ми “, сподели тя.

Преди десетилетие, когато Навални за първи път разгласи, че желае да стане президент, той изложи своята визия за Русия

„ Искам да трансформира живота в страната. Искам да трансформира метода, по който се ръководи. Искам да направя по този начин, че 140-те милиона души, които живеят в тази страна, които имат петрол и газ, които излизат от земята, да не живеят в беднотия или мрачна бедност и да живеят обикновено като в една европейска страна “, сподели той.

Този ден в този момент наподобява по-далеч от всеки път. Последното му известие от пандиза, което беше оповестено в обществените медии от неговите поддръжници, беше обръщение за Свети Валентин до брачната половинка му. „

Скъпа, всичко е като в ария с теб: сред нас има градове, светлините на летища за политане, сини снежни стихии и хиляди километри. Но усещам, че си близо всяка секунда и те обичам от ден на ден и повече.

Докато тълпата в Москва продължаваше да се пробва да уважи живота на Навални, един мъж с малко дете приказва за своите очаквания и страхове за бъдещето.

„ Не знам какъв брой дълго ще продължи този [политически терор] “, сподели той. „ Нашите родители са живели в Съветския съюз през целия си живот. Някак си съумяха да отгледат почтени деца в тези условия. И по този начин ще опитаме. ”

Източник: The Times/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР